Grujičić: Uz „Čuvam te“ svaku prijavu nasilja možemo da ispratimo do kraja

Danica Grujičić je na okruglom stolu u Palati „Srbija“ istakla da posvećenom koordinacijom civilnog i državnog sektora na temu prevencije i zaštite dece od nasilja, platforma „Čuvam te“ omogućava prijavu nasilja bez javnog odavanja ličnih podataka.

„Želim da kažem svim građanima da mogu da ostanu potpuno anonimni. Počevši od prve prijave, kada prijavljuju neko nasilje, tačno se vidi da li želite ili ne želite da budete anonimni. Ono što je najvažnije jeste da dobijate broj po kome možete da pratite šta se desilo sa vašom prijavom“, naglasila je ministarka.

Takođe, ukazala je da je posebno važno da je u to povezano oko 190 zdravstvenih ustanova.

Pomoć svakom detetu u nevolji

Za sada će, kaže, to biti odgovorni ljudi koji će na osnovu izveštaja lekara popunjavati platformu.

Platforma „Čuvam te“ ima umreženih 2.700 entiteta – sve osnovne i srednje škole, centri za socijalni rad i službe socijalne zaštite, policijske stanice, zdravstvene ustanove, nadležne resorne inspekcije, osnovna i viša javna tužilaštva, nacionalni centar za bezbednost dece na internetu i ustanove socijalne zaštite za smeštaj dece i omladine.

Ministarka smatra da je „Čuvam te“ projekat koji treba da pomogne svakom detetu koje se nađe u nevolji da iz nje što pre i sa što manje traume izađe.

„Mi želimo i sve ćemo na tom planu učiniti da nikome ne dopustimo da naudi našoj deci. Zato je ovaj projekat Vlade Srbije od najveće važnosti za budućnost naše dece“, izjavila je Grujičićeva. 

Kako kaže, treba raditi na tome da se svaki oblik nasilja i sve ono što je sumnjivo – prijavi.

„Bolje je da postoji više negativnih prijava za koje će se ispostaviti da se nije desilo ništa strašno, nego da se nešto propusti i da izgubimo mladog čoveka ili devojku zato što je vršeno nasilje nad njima – bilo porodično, bilo vršnjačko, a da nismo mogli da im pomognemo“, ocenila je Grujičićeva.

Više od 150.000 obuka, 70.000 registrovanih korisnika

Prema njenim rečima, u okviru platforme završeno je više od 150.000 obuka o tome kako da se prijavi nasilje, a obuku je završio i veliki broj dece.

„Ja molim i roditelje i nastavnike i drugare i škole, ako primetite da se vaš drugar povlači, ako menja ponašanje, ako nije više isti – morate ga pitati šta mu je. On ima pravo da bude i bolestan, ali ima pravo da bude i neraspoložen zato što je na neki način ponižen“, navela je Grujičić.

Pomoćnica direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Biljana Marić rekla je da platforma ima dva dela – prvi preventivno-edukativni deo, gde postoje obuke za decu, roditelje i nastavnike i drugi – koji se odnosi na prijavu nasilja nad decom.

„Istakla bih i dodatno tehničko rešenje, a to je mobilna aplikacija ‘Čuvam te’, koja omogućava deci da na samo jedan klik na mobilnom telefonu roditelju ili nekom drugom stigne poruka o lokaciji sa koordinatama gde se dete nalazi“, navela je Marićeva.

Na platformi „Čuvam te“ trenutno ima oko 70.000 registrovanih korisnika, dodala je.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike