„Granit 2023“: Prikaz sposobnosti VS – migovi, dron CH-95, superpume, Mi-35, mistral, PASARS

U letačkom delu programa nastupili su avioni i helikopteri „mig-29“, „orao“, „lasta“, „Mi-35“, „H-145M“ i „Mi-17“, a  prikazani su i protivvazduhoplovni raketni sistemi „FK-3“ i „pancir“, protivavionski samohodni artiljerijsko-raketni sistem PASARS, protivoklopni raketni sistemi „kornet“, borbena oklopna vozila „Miloš“, „Lazar-3“ i „hamer“, samohodna top-haubica 155 mm „nora“, samohodni višecevni lanser raketa „oganj“, kao i savremena optoelektronska sredstva.

Prikazu sposobnosti Vojske Srbije „Granit 2023“ prisustvovao je državni vrh sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu, a priliku da ih vid, kao i izloženo naoružanje, imali su i građani. 

Ovaj prikaz upriličen je povodom Dana Vojske Srbije, koji se obeležava 23. aprila u spomen na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.

Više od 5.000 pripadnika Vojske učestvovalo je u prikazu, tokom kojega je  moglo da se vidi više od 2.300 oruđa i oružja – svega čime vojska raspolaže. Na aerodromu je i poseban deo u kojem će izlagati predstavnici grupacije odbrambene industrije Srbije.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović je ocenio da do sada ovakav obim i sadržaj prikaza naoružanja i vojne opreme nije viđen u Srbiji. Dodao je da će u jednom trenutku na nebu biti više od 50 vazduhoplova.

„Sve ono što ćete videti na prikazu, moram da naglasim da je i u operativnoj upotrebi Vojske Srbije, da jedinice Vojske Srbije raspolažu i upotrebljavaju navedena sredstva u skladu sa njihovim namenama i funkcijom“, naveo je Mojsilović u razgovoru za RTS.

Kapije aerodroma otvorene su od 9.00 do 15.00. a za sve koji ne stignu do Batajnice, direktan prenos je na Radio-televiziji Srbije.

Na sajtu Ministarstva odbrane objavljeno je obaveštenje o prevozu za posetioce prikaza.

(RTS)