„Granit 2023“: Otvorene kapije aerodroma u Batajnici, biće prikazan i raketni sistem „Mistral“

Prikazu sposobnosti Vojske Srbije „Granit 2023“ prisustvovaće državni vrh na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, a priliku da pogledaju prikaz sposobnosti i izloženo naoružanje imaće i građani. 

Ovaj prikaz upriličen je povodom Dana Vojske Srbije, koji se obeležava 23. aprila u spomen na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.

Više od 5.000 pripadnika učestvuje u prikazu, tokom kojega će moći da se vidi više od 2.300 komada oruđa i oružja – svega čime vojska raspolaže, najavio je ranije ministar odbrane Miloš Vučević i dodao da će na aerodromu biti i poseban deo u kojem će izlagati predstavnici grupacije odbrambene industrije Srbije.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović je ocenio da do sada ovakav obim i sadržaj prikaza naoružanja i vojne opreme nije viđen u Srbiji. Dodao je da će u jednom trenutku na nebu biti više od 50 vazduhoplova.

„Sve ono što ćete videti na prikazu, moram da naglasim da je i u operativnoj upotrebi Vojske Srbije, da jedinice Vojske Srbije raspolažu i upotrebljavaju navedena sredstva u skladu sa njihovim namenama i funkcijom“, naveo je Mojsilović u razgovoru za RTS.

Danas će biti prikazan i novi raketni sistem malog dometa „Mistral“ koga Srbija još nije videla.

Kapije aerodroma otvorene su od 9.00 do 15.00. a za sve koji ne stignu do Batajnice, direktan prenos je na Radio-televiziji Srbije.

Na sajtu Ministarstva odbrane objavljeno je obaveštenje o prevozu za posetioce prikaza.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike