Gradi se nacionalni stadion u Surčinu – na jesen prve konstrukcije iznad zemlje

Ekipa RTS-a obišla je gradilište na kojem će se nalaziti nacionalni stadion. Na terenu su desetine mašina.

„Trenutno se odvijaju pripremni radovi na izradnji platoa za bušenje šipova. Ukupan broj šipova koje će temljna konstrukcija imati je 2.500“, ističe rukovodilac tima radnika Milan Popović.

Nasipa se i deo terena kako bi se izdigao za dva metra. Nije zahtevan posao, ali dugo traje.

„Koristi se isti onaj princip kao na Novom Beogradu pedesetih godina. Znači, izdiže se teren, a onda se radi fundiranje objekata i zidanje, to nije komplikovano, ali, što se tiče količine i zahvata, to je veliki posao i potrebno je vreme“, ukazuje Boban Veličković iz Građevinske direkcije Srbije.

Očekuju da će se rad intenzivirati i da će se raditi u više smena.

„U ovom trenutku je redovan rad na izgradnji stadiona, ali očekujemo u skorijem periodu da će se taj rad intenzivirati i u više smena, pa vrlo moguće da ćemo uvesti i noćnu smenu“, kaže Milan Popović.

Najteži deo postavka krovne konstrukcije

Ni radnike nije lako naći, pa bi uskoro trebalo da stignu novi iz Kine. S nasipanjem terena, paralelno se radi i fundiranje temelja. Kada to bude završeno, sledi možda i najzahtevniji deo izgradnje, kažu nadležni.

„Onda kreće taj gornji deo konstrukcije stadiona, to je prilično zahtevno i zbog gabarita stadiona i zbog načina na koji će se to izvoditi jer je to visok  objekat, preko 50 metara čak, ali ako me pitate šta je najkomplikovanije, pa to je sigurno krovna konstrukcija koja je zahtevna, čelična, sa specifičnim oblikom, sa mnogo zahteva koji moraju da se ispune i u tehnološkom, računskom i svako drugom smislu će biti najveći izazov“, objašnjava Boban Veličković.

Rok za izgradnju 2026. godina

Na jesen bi građani mogli da vide prve konstrukcije iznad zemlje. Radovi bi trebalo da budu gotovi do kraja 2026.

Stadion će biti kružnog oblika, prostiraće se na 32 hektara, a kapacitet je 52.000 gledalaca.

Oko stadiona i na samom stadionu nalaziće se kafići, restorani, prodavnice, parkovi i veliki parking za 10.000 automobila.

Biće povezan saobraćajnicama sa auto-putem, a planirano je da do njega ide i BG voz.

Ime stadiona će tek biti odabrano, a građani će moći da glasaju.

Reprezentacija će sigurno igrati ovde, a možda i naši najbolji klubovi. Vrlo verovatno je da će nacionalni stadion biti domaćin i najboljim evropskim klubovima jer je najavljeno da će se ovde, 2028. igrati finale Lige Evrope, koja je, po jačini, drugo evropsko takmičenje.

(RTS)