Godišnjica osnivanja Crvenog krsta u Srbiji, prošle godine stigli su do više od milion građana

Prethodne godine su za Crveni krst u Srbiji bile pune izazova, a zaposleni i više od 60 hiljada volontera, stizali su do mnogih kojima je pomoć bila potrebna.

Na svečanosti jedne od najstarijih takvih ogranizacija u svetu, predstavljena su tri volontera koji su učinili herojska dela – Persida Mijailović iz Despotovca, simbol dobrovoljnog davalaštva krvi, Filip Rojević, spasilac sa Kosova i Metohije i petnaestogodišnja Milica Nađ iz Sombora, koja je spasila život osobi sa srčanim zastojem.

Predsednik Crvenog krsta Srbije profesor Dragan Radovanović rekao je za RTS da je u prošloj godini njihovim aktivnostima obuhvaćeno više od milion građana.

„U prošloj godini smo imali čitav niz akcija, 10 oblasti rada Crvenog krsta koje rade 183 organizacije na celoj teritoriji Srbije. Imali smo onaj program koji je najpoznatiji u javnosti, to su socijalni programi, gde smo imali preko 33.000 korisnika. U narodnim kuhinjama spremljeno sedam miliona obroka. Podeljeno je preko 120.000 paketa hrane i higijene za socijalno najugroženije porodice, to je negde preko 270.000 pojedinaca“, navodi Radovanović.

Sa drugim programima pomoći socijalno ugroženima došli su, dodaje, do 584.000 građana.

„Programi obuke stanovništva u laičkoj prvoj pomoći preko 30.000, što je veoma važno i iz dana u dan svedočimo da je obuka stanovništva i laika veoma važna za preživljavanje u iznenadnim situacijama koje svakom i na svakom mestu mogu da se dese. Veliku pažnju smo posvećivali deci, mladima, njihovoj obuci, obučavali smo preko 30.000 dece u osnovnim školama zdravim stilovima života“, napominje Radovanović.

Takođe, veliki broj dece je obučavan protiv trgovine ljudima.

„Velike programe smo imali u davalaštvu krvi, velike programe oko regrutovanja novih volontera, obuke volontera, zadržavanja starih programa, znači došli smo do preko milion stanovnika naše zemlje u različitim aktivnostima Crvenog krsta na čitavoj teritoriji“, istakao je Radovanović.

(RTS)


Ostavite komentar