Godišnjica od ubistva Dimitrija Popovića u Gračanici

U noći 4. juna, pre tačno dve decenije Aljbert Krasnići i Ljabinot Gaši, pucali su rafalno automatskim oružjem iz vozila u pokretu na srpske dečake ispred kioska brze hrane u Gračanici.

Sedamnaestogodišnji Dimtrije Popović smtrno je stradao. Tada maloletni Krasnići osuđen je na devet i po godina zatvora, a Gaši je oslobođen krivice.

Majka ubijenog Dimitrija, Jorgovanka Popović kaže da i posle dvadeset godine rane jednako bole.

„Dvadeset godina je prošlo, ali kao da je prvi dan od stradanja. Nijednoj majci na svetu ne bih poželea da izgubi dete“, poručila je ona.

„Svake godine pred godišnjicu ubistva, meni dolaze, pitaju da prodam kuću, Albanci dolaze, kuća nije na prodaju. Ja ne idem odavde, ni moja porodica. Rekla sam da moj Dimitrije ne ide iz Gračanice i zamolila bih sve naše ljude da ne nose svoje upokojene sa Kosova, jer oni grobom čuvaju Kosovo. Mislim da je Dimitrije prva žrtva posle 17. marta. On je tu, za nas se moli Bogu i ja se molim da dâ svima zdravlje i mir i da niko ne izgubi dete. Posle 20 godina je isto kao i tog dana“, rekla je Popovićeva.

Ispred spomen kapele u Gračanici podignutoj u čast postradalom srpskom dečaku održan je poetski čas, a prethodno su na to mesto predstavnici Kancelarije za KiM i Srpske liste, predvođeni dr Zlatanom Elekom položili vence i cveće.

Vladika raško – prizrenski Teodosije izajvio je na Akademiji sećanja, da je Dimitrije stradao od ruku onih koji bi želeli da svi nestanemo sa ovih prostora

„Dimitrijeva nevina žrtva nas i obavezuje da budemo ono što smo vazda bili – narod Božji i Svetosavski. Gospod upravo kroz naše stradanje i žrtvu hoće da budemo što bliži njemu i da se ime naše ne zaboravi. Koliko god da ginemo i stradamo rađaju se novi izdanci i tako kao narod trajemo. Sveti mučenici imaju najveću slobodu pred Gospodom, jer su nevini postradali za veru i pravdu. Neka Dimitrije bude ponos svih nas koji opstajemo na Kosovu i Metohiji“, rekao je vladika Teodosije.

Podsetivši da je 17-godišnji mladić stradao samo nekoliko dana nakon što je KFOR uklonio punktove na prilazima Gračanici, brat ubijenog Dimitrija i načelnik Kosovskog upravnog okruga Srđan Popović je rekao da ta činjenica mnogo govori i o trenutnoj situaciji.

„Koliko god da upozoravamo na neke stvari, niko ne želi da nas razume na pravi način. Samo se nadamo da više neće biti žrtava, da neće biti Dimitrija Popovića, dece iz Goraždevca, porodice Stolić iz Obilića, da neće biti žeteoca i Livadica i mogao bih tako da nabrajam još dosta dugo“, rekao je Popović.

Pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parilić rekla je da je krv ostala na rukama ubice, ali je sramota na dušama onih koji su zločin morali da spreče, a nisu.

„Sećanje i trpnja su naše oružje kojim se borimo protiv zla i zahvaljujući Vladi Republike Srbije i našem predsedniku vraća se kultura sećanja u srpski narod. Zahvaljujući kulturi sećanja, naše su kosovsko-metohijske žrtve žive“, rekla je Parlićeva.

Ubica Dimitrija Popovića Aljbert Krasnići odslužio je polovinu kazne, a krajem januara 2021. godine, ubio ga je otac, nakon svađe u porodičnoj kući u Prištini.

Kapela posvećena Dimitriju Popoviću u centru Gračanice, nedaleko od spomenika Srbima koji su postradali u prethodnim ratovima, kako je danas rečeno, biće predata na upotrebu Eparhiji raško-prizrenskoj ove jeseni.

(RTS)