Godišnjica Misije Halijard, sećanje na junaštvo srpskog naroda

Simbolično je aerodrom u Pranjanima preleteo avion herkules 130 C. Na Galovića polju, gde je 1944. godine napravljena improvizovana pista i uspostavljen vazdušni most Pranjani Bari sada je Memorijalni kompleks koji podseća na najveću operaciju spasavanja pilota iza neprijateljskih linija u okupiranoj Evropi.

 Svakog septembra obeležavanjem godišnjice Misije Halijard još jedno podsećanje na junaštvo srpskog naroda.

‘’Da na isti način moje generacije i generacije mlađih prenosi priču o tom veličanstvenom herojstvu srpskog naroda ovog kraja i o jednom velikom prijateljstvu toga doba između Sjedinjenih Američkih Država i Srbije,’’ rekla je ministarka kulture Republike Srbije Maja Gojković.

O požrtvovanosti srpskih seljaka koji su oborene avijatičare u svojim domovima skrivali, hranili i negovali i danas se priča, a takvo junaštvo poštuje.

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil kaže da izuzetan heroizam Srba, žitelja ovog kraja, ovih sela, koji su na sebe preuzeli veliki rizik. „Tako da mi poštujemo šta su oni učinili i poštujemo šta je Srbija učinila. Radujem se što ćemo mnogo toga učiniti i u budućnosti“, kaže Hil.

Džon Kapelo iz Fondacije „Misija Halijard“ rekao je da su počastvovani što su  na ovoj 79. godišnjici Misije Halijard.

„Veoma je važno da nastavimo da podsećamo na te priče, kako ovde, tako i u Sjedinjenim Američkim Državama, i da gradimo podršku i nastavimo da pričamo o Misiji Halijard,’’ kaže Kapelo.

Misija Halijard upisana je u vojnu istoriju, a priče o neverovatnim ljudskim podvizima i prijateljstvu dva naroda se nastavljaju.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike