Geofizička istraživanja u Jajincima – traže se masovne grobnice iz Drugog svetskog rata

U Jajincima je tokom Drugog svetskog rata streljano i zakopano, prema procenama, gotovo 80.000 Srba, Roma i Jevreja. Osam decenija kasnije najveća masovna grobnica na području tadašnje okupirane Srbije biće istražena.

„Mi ovo činimo 80 godina po okončanju Drugog svetskog rata prvi put – i to je ono što je zabrinjavajuće, i što je deprimirajuće, i što je odraz mnogodecenijske neodgovornosti prema našim zajedničkim precima stradalim u Jajincima. Prvi put ćemo biti u prilici da detektujemo tačne lokacije masovnih grobnica, kako bismo potom nastavili sa istraživanjima“, kaže direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić.

Stručnjaci će koristiti dve metode pretraživanja terena

Da bi se grobnice locirale, u naredne tri nedelje pretražiće se 2,5 hektara terena, i to metodama koje će potpuno očuvati teren, a prepoznati materijale sadržane u zemlji uključujući i one ljudskog porekla.

Nije potrebno da se sprovode arheološka iskopavanja.

„Geomagnetska metoda nakon spaljivanja, tu se zadržava remanentna magnetizacija, tzv. zaostala magnetizacija. Ona postoji, i ona može da se registruje ovim finim aparatima koji su vrlo precizni, ali mi uistinu ne znamo da li je to rasuto, da li je to ostalo, da li je nešto vraćeno u te jame, da li je korišćen neki materijal kao recimo kreč, koji pravi veliku razliku u karakteristikama tla. Tako da, nepoznat je teren, videćemo, zato i idemo sa dve metode“, objašnjava geofizičar Vladimir Miletić, iz Centra za nove tehnologije Viminacijum.

Najveće gubilište na teritoriji Srbije

Dejan Ristić podseća da je samo u Jasenovcu oduzeto više života Srba.

„Poštujući činjenicu da je ovo najveće gubilište iz perioda Drugog svetskog rata na području Srbije, a drugo za nas Srbe kada je Drugi svetski rat u pitanju, jedino je Jasenovac veći od Jajinaca, ali ovo je najveće na našoj teritoriji, zbog toga pristupamo delikatno, obazrivo i da ne narušimo dostojanstvo, pogubljenih i sahranjenih“, naveo je Ristić.

Spomen park Jajinci, poveren je na staranje Muzeju žrtava genocida. U toku je i izrada projekta rekonstrukcije čuvarske kućice u okviru Spomen-područja, koja će biti pretvorena u prostor za kustose.

(RTS)


Ostavite komentar