Generacija Zed na „klik tač“ sa luksuzom otkaza, kako poslodavci da odgovore na izazov

Marina Antić objašnjava da bi definicija za generaciju Zed bila da su to mladi rođeni do 2012. godine, ali da sada imamo i novu generaciju, posle te godine, alfu.

„To su neke sociološke definicije. Suština je da sada najviše imamo potrebu za zapošljavanjem mladih ljudi i da i s jedne i druge strane postoje izazov i komunikacija. Znači, oni imaju potpuno različite potrebe od nas koji smo radili, učili u nekim strukturiranim sistemima, imali neku vrstu organizacije, bili spremni možda na drugi način da rešavamo probleme“, navodi Antićeva.

Podseća da se nekad mladima govorilo da im je sve „na dugme“, a danas da im je sve na „klik tač“. Međutim, ističe da je to ipak drugačije i da tu nastaje problem. 

Ukazuje da stariji, oni koji ih zapošljavaju, nemaju dovoljno strpljenja i kako kaže, nekih komunikacijskih veština kako da im se približe i da tu nastaje problem. Zato, smatra da je važno da se i jedna i druga strana približe.

„Dakle, oni žele da budu viđeni, žele da budu popularni, žele da budu bitni na poslu, a mi smo nekako drugačije bili vaspitavani i obrazovani. Govorilo nam se, budi uporan, strpljiv, radi, slušaj starije kolege i onda to nešto što sve kompanije imaju kao veliki izazov. Oni će reći ti si šef, ti si menadžer, ti mi reci, ti mi pokaži. I onda, ako neko nije imao dovoljno osećaja da treba malo drugačije da im se približi i malo drugačije da komunicira, oni će to oni shvatiti kao napad na sebe. To je jedan moment“, kaže Antićeva.

Drugi moment je, dodaje, što sada postoji puno poslova koji se rade online i ne moraju u određeno vreme i na određenom mestu da budu baš u toku 24 sata. Tako da su mogućnosti da radite za tržište Dubaija, SAD. 

„I to je naravno, sad globalno tržište rada, poslovi nisu isključivo ovde, mladi su pismeni informatički, mogu da rade bilo gde, mogu da imaju internet. Znači to je nešto ne samo za mlade. Tako da imaju taj luksuz da daju otkaze i da lako nađu i drugi posao“, precizirala je organizatorka sajmova zapošljavanja.

Lične i društvene vrednosti generacije Zed

Kao i sve generacije, i ova ima svoje lične i društvene vrednosti, a kao najveće izdvajaju fleksibilnost, žele da su slobodni, ali ne kroz imovinu, da imaju nešto da poseduju, nego kroz ugled, kroz priznanje i žele da budu prihvaćeni.

To je, naglašava Antićeva, ono što ističu da je za njih veoma bitno. 

„Poštuju različitosti, ali iz onog ugla za šta oni smatraju da je različito. Tako da i tu je onako malo problematika šta je zapravo različitost. Nije to sad još uvek sve tako striktno i definisano. Oni imaju svoj svet i smatraju da imaju pravo da kažu – to je to, ja sam rekao šta je različitost, nećeš ti da mi kažeš“, navodi Antićeva.

U oktobru dva sajma

Najavila je dva sajma zapošljavanja idućeg meseca. Prvi je u Beogradu 17. oktobra u Domu omladine, a drugi je 31. oktobra u Novom Sadu u Promenadi. 

„Ove godine smo se odlučili da bude ova dva sajma jedan pored drugog, jer je mnogo veća potreba za zapošljavanjem. Firme su stvarno spremne da dođu, da ponude poslove, prakse, plaćene prakse, razne manadžment trening programe, tako da ko god želi da radi stvarno sad može da radi, ako želi da radi. Tako da dolaze nam velike kompanije, one koje tek počinju da rade, traže se razni poslovi od vozača do kol oeratera“, najavila je organizatorka sajma za zapošljavanje.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike