Francuski pukovnik: Premeštanje spomenika u Prištini uvreda za srpske vojnike i njihovu francusku braću

Pukovnik Žak Ogar je u pisanoj izjavi istakao da je premeštanje spomenika palim borcima Vojske Srbije u Prištini sramota i da je ovaj čin uvreda za srpske vojnike i njihovu francusku braću po oružju koji su pali za oslobođenje svoje otadžbine, Srbije i za slobodu.

Ogar smatra da spomenik, bez odlaganja, mora da se vrati na svoje mesto.

„Ako se to ne dogodi, odgovorni bi poimence nosili sramotu za ovaj napad na čast i odanost koje mi Francuzi i francuski vojnici dugujemo vernim srpskim saveznicima i prijateljima. Daleko od nedostojne politike, živelo francusko-srpsko prijateljstvo“, poručio je Ogar.

Grupa intelektualaca iz srpske zajednice na KiM pokrenula je peticiju da se spomenik palim srpskim borcima vrati na centralno mesto spomen-parka na pravoslavnom groblju u Prištini, odakle je izmešten. Peticiju je potpisao i Žak Ogar.

Na inicijativu francuske ambasade u Prištini, bela spomen-ploča iz 1984. godine, na kojoj je pored krsta ispisano „Ovde leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palih u ratovima 1912-18“, izmeštena je sa bočne strane parka, nad kojim je postavljena zastava Francuske.

Umesto nje, postavljena je crna mermerna ploča na kojoj na francuskom, srpskom i albanskom piše: „Francuskim vojnicima palim na Kosovu“.

(RTS)


Ostavite komentar