Evakuisano 1.300 stanovnika niškog naselja Stevan Sinđelić – počelo uništavanje bombe zaostale iz NATO bombardovanja

Obavljena je provera i evakuacija stanovništva iz dela niškog naselja Stevan Sinđelić uoči premeštanja zaostale bombe iz NATO bombardovanja koja je pronađena tokom radova u Ulici Aleksandra Medvedeva. Iz MUP-a je rečeno da je počela akcija uništavanja bombe.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Luka Čaušić rekao je da je evakuisano 1.300 građana, da je evakuacija završena bez problema i da je sve spremno za početak drugog dela akcije.

„To je neutralizacija bombe, utovaranje i transport i na kraju, kruna čitavog današnjeg rada, uništavanje avio-bombe na bezbednoj lokaciji van grada Niša“, rekao je Čaušić.

Evakuisano 1.300 stanovnika

Istakao je da se 1.280 stanovnika samostalno evakuisalo na određena mesta, a da je 20 građana iskazalo potrebu da bude evakuisano u objekte koji su opredeljeni za evakuaciju. Lekarsku pomoć je zatražilo 17 ljudi.

„Visokorizična akcija u svakom slučaju. Samo ako vam kažem podatak da se radi o avio-bombi od 1.000 kilograma, 430 kilograma eksplozivnog punjenja. Pronalazili smo mi i nešto veće i dosta manjih, ali svaka manipulacija sa eksplozivnim sredstvima je visokorizična“, naglasio je Čaušić.

Gradski štab za vanredne situacije Grada Niša je, zbog toga, doneo naredbu o merama koje treba izvršiti i evakuaciji stanara sledećih ulica:

-Bulevar Nikole Tesle brojevi: 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19, 21, 23, 25, 27, 27a, 27b, 27v, 29, 29a, 29b, 31, 33, 35, 37, 39, 41, 43, 45, 47, 49, 51, 53, 55, 57, 59, 61, 63

– Ulica Aleksandra Medvedeva brojevi 2,2a,14,15,16,17,18 i

– Ulica Beogradska 1,1a,1b.

U cilju zaštite života i zdravlja ljudi i životinja, potrebno je da se građani pridržavaju sledećih uputstava: da napuste objekte najkasnije do 7 časova i da povedu svoje kućne ljubimce, da prethodno otvore prozore i spuste roletne, da starije i bolesne osobe, osobe sa posebnim potrebama i majke sa decom organizovano krenu iz naselja Stevan Sinđelić u objekte za zbrinjavanje stanovništva u Nišu, gde će biti smešteni do trenutka uništenja bombe i to:

1. Hotel „Centro Turist“, ulica Devete brigade br.10,
2. Centar za pružanje usluga socijalne zaštite „Mara“, ulica Sestre Baković bb,
3. Centar za stručno usavršavanje, ulica Pariske Komune bb,
4. Romski kulturni centar, Bulevar 12. februar, br. 82/a,
5. Osnovna škola „Vuk Karadžić“, ulica Beogradska br. 2.

Policijska uprava Niš apeluje na građane da se evakuisano stanovništvo na mestu prihvata pridržava uputstva nadležnog organa i osoba zaduženih za održavanje reda, svih naredbi nadležnog organa u toku uništenja bombe, kao i da se ne vraćaju u svoje domove do završetka akcije uništenja bombe, odnosno do trenutka dok od nadležnih ne dobiju dozvolu da mogu da se vrate.

Takođe, zabranjuje se stanarima Bulevara Nikole Tesle i ulica Aleksandra Medvedeva i Beogradske da se kreću i parkiraju u ovim ulicama.

Bilo je potrebno da stanari iz ovih ulica pomere svoja vozila do sinoć u 22 sata, a u suprotnom vozila će biti premeštena na parking AMD „Petar Rinčić“ Niš (bivša auto pijaca – auto poligon kod Niške tvrđave) i parking supermarketa „Mega Maksi“ u Ulici 12. februar br. 80, Gradska Opština Crveni Krst u Nišu koji će biti besplatni.

Građani se za sve dodatne informacije mogu obratiti na broj telefona 193.

(RTS)