Eskobar se upisao u knjigu žalosti u Vašingtonu: Znajte da smo uz vas

„Narodu Srbije, u ime američkog naroda i lično ime, izjavljujem najdublje saučešće na ovaj dan žalosti. Znajte da smo u vašoj tuzi uz vas u prijateljstvu. Zauvek vas prijatelj, Gabrijel Eskobar“, napisao je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, rečeno je Tanjugu iz ambasade.

Građani ispred zgrade ambasade donose cveće, pale sveće i ostavljaju igračke. Povodom dve velike tragedije u kojima je ubijeno 17 ljudi među kojima je i osmoro đaka iz škole Vladislav Ribnikar zastave Srbije spuštene su na pola koplja na ambasadi u Vašingtonu, na zgradi Misije u Njujokru kao i konzulatima u Njujorku i Čikagu.

U ambasadi Srbije i konzulatima u Njujorku i Čikagu juče su otvorene knjige žalosti, u koju su se, kako je rečeno Tanjugu u ambasadi, upisali brojni članovi diplomatskog kora, a među prvima ambasadori Hrvatske i Kipra, kao i predstavnici kongresa, akademske i naučne zajednice, dijaspore. Među onima koji su se juče upisali bio je i kongresmen Erik Svolvel.

Upisali su se i ambasadori Rumunije, Belorusije, Bugarske, cela diplomatska misija Crne Gore, zamenici ambasadora Ukrajine i Grčke, predstavnici ambasada Rusije, Francuske.

Knjiga žalosti će u Vašingtonu biti otvorena i u ponedeljak, rečeno je Tanjugu u ambasadi.

Pomeni u crkvama širom SAD

U crkvama SPC širom Sjedinjenih Država, poput Crkve Sv. Luke u Vašingtonu, održani su pomeni za sve žrtve napada u školi „Vladislav Ribnikar“.

Crkva Svetog Nikole u Brukfildu dvadesetak kilometara od centra Čikaga, pozvala je vernike da sutra posle liturgije prisustvuju pomenu koji će se služiti za nevino nastradale i spasenje srpskog naroda.

Crkva Svetog Simeona – Šarlot, Severna Karolina, samo je jedna od brojnih koja je pozvala sve članove svoje parohije da danas dođu u crkvu da iskažu duboko žaljenje i saučešće.

Takođe, vladika istočno američki Irinej uputio je u sredu poziv svima da u molitvama misle na žrtve tragičnog događaja u školi na Vračaru.

(RTS)