Er Srbija priprema rezervnu flotu za špic sezone – da ne bude opet odlaganja letova

Glavni i odgovorni urednik portala Tango Six Petar Vojinović bio je na skupu Svetskog udruženja avio-kompanija u Dubaiju gde je, kako kaže, rečeno da je najveći procenat putnika zadovoljan letom.

„Po njihovim anketama (Svetskog udruženja avio-kompanija) koje su prilično pouzdane i respektabilne, preko 97 odsto ljudi koji putuju avionom kažu da im je let prošao kako treba. Izneli su još neke podatke, da će globalno u ovoj godini zaraditi preko 30 milijardi evra, što zvuči dosta, ali su takođe podsetili da je ovo jedna prilično izazovna industrija jer imaju profitnu marginu od tri odsto“, rekao je Vojinović.

Urednik portala Tango Six naveo je i da je prosečna zarada svih globalnih avio-kompanija po putniku samo oko 700 dinara.

Na skupu u Dubaiju razgovaralo se i o upotrebi održivih avio-goriva.

„Svetsko udruženje avio-kompanija, postavilo jedan prilično ambiciozan cilj – da do 2050. godine celokupna globalna industrija putničkih aviona ne emituje nikakva štetna zagađenja u 2050. godini“, rekao je Vojinović.

Novine u „Er Srbiji“

Nacionalna avio-kompanija „Er Srbija“ je članica Svetskog udruženja avio-kompanija, koji se svakodnevno bavi problemima te industrije.

Urednik portala Tango Six je rekao i da su mu iz „Er Srbije“ potvrdili da će dva nova širokotrupna aviona doći do kraja godine, kao i da „Er Srbija“ u oktobru i decembru počinje sa novim letovima do dve nove kineske destinacije, Šangaja i Guangdžoua.

„Ono što je bilo veoma interesantno, što mi je direktor ‘Er Srbije’ rekao, je da su, po njegovim rečima, naučili lekcije iz prethodne letnje sezone, kada se sećamo da je bilo dosta problema sa saobraćajem u vrhuncu letnje sezone. Sada su napravili plan – jedan mali deo flote će izbaciti iz saobraćaja, kako bi on u svakom trenutku bio rezervna opcija, kada se desi neki poremećaj u saobraćaju“, rekao je Vojinović.

Celo gostovanje Petra Vojinovića možete pogledati u videu na početku teksta.

(RTS)