Episkop Teodosije iz Zočišta: Prodajom zemlje okrećemo leđa našim svetinjama na KiM

Svetu liturgiju služili su episkop raško-prizrenski Teodosije, valadika novobrdski Ilarion i vikar Njegove Svestosti patrijarha Porfirija, sa sveštenstvom u prisustvu vernika iz više sredina Kosova i Metohije, sa porukom da je privilegija u Zočištu i na Kosovu i Metohiji postojati.

„Velika je privilegija biti danas na ovome mestu i to je ono što se govori u narodnoj poeziji, da treba na strašnom mestu postojati. Svakog dana treba da se izboriš za onaj savršeni zakon slobode, kako govori apostol Jakov i da postojano prebivaš u njemu“, poručio je vladika Ilarion.

Lokalni Albanci su nakon sukoba 1999. do temelja srušili crkvu Svetih Kozme i Damjana. Do 2007. crkva je ponovo sazidana i osveštana, kako sveštenici kažu, iznikla iz pepela.

„Ova svetinja je nama svima i blagoslov i obaveza. Odgovornost da pazimo na sebe, na svoj život, svoje postupke, da ne budemo sebični, da prodajući svoju imovinu odlazimo kojekuda po svetu, okrećući leđa našim najvećim svetinjama i našem Kosovu i Metohiji. Treba da uz božju pomoć istrajemo na našem krsnom putu i da uz božju pomoć opstanemo na ovim prostorima“, kazao je episkop Teodosije.

Manastir u Zočištu nastavio da živi iako u istoimenom selu nema Srba

Sveštenici i vernici prerezali su slavski kolač i najavili novo okupljanje i sledeće i narednih godina.

Kolač je za praznik sledeće godine uzeo Marko Stanković iz Leška. Kaže da je sa prijateljima danas veoma ponosan na to što su bili u Zočištu jer se okupljaju u sve većem broju.

I glumac Prištinskog narodnog poozorišta Milan Vasić poziva na dolazak na KiM i obilazak manastia i crkava.

„Sutra kada bi neko ne daj Bože srušio sve manastire, niko više ne bi ostao na Kosovu. Jer Samim tim što postoji to Zočište, Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica, Banjska, to drži garantujem 90 odsto ljudi, ta vera i prelepe građevine koje ja posećujem baš često“, rekao je Vasić.

Manastir u Zočištu nastavio je da živi iako u istoimenom selu, te obližnjim Retimlju, Opteruši nema Srba, a u Orahovcu i Velikoj Hoči ostalo ih je oko hiljadu.

(RTS)


Ostavite komentar