Epidemija malih boginja prijavljena u Beogradu

Od 6. februara, kada je prijavljen prvi slučaj malih boginja do danas potvrđeno je 11 slučajeva malih boginja u Beogradu.

Epidemiolozi i lekari navode da je najveći broj zaraženih ili nevakcinisan ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Vakcinu protiv malih boginja, MMR vakcinu, deca dobijaju uzrasta 12-15 meseci i pred polazak u školu.

Dr Slavica Maris sa Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ rekla je ranije da je taj institut dostavio svim zdravstvenim ustanovama u zemlji predlog mera za pooštren nadzor.

„Te mere se dostavljaju svim zdravstvenim ustanovama na teritoriji Srbije, što podrazumeva prijavu svake sumnje, laboratorijsku dijagnostiku, izolaciju, lečenje pacijenta, epidemiološki nadzor, zdravstveni nadzor, kao i imunizaciju kontakata osetljivih osoba koji su bile u kontaktu sa obolelima unutar 72 sata“, navela je dr Maris.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje ističu da je vakcinacija jedina efikasna preventivna mera koja dovodi do stvaranja solidnog i dugotrajnog imuniteta.

Međutim, upozoravaju da je potrebno da se 95 odsto dece vakciniše da bi se stekao kolektivni imunitet i sprečilo pojavljivanje novih slučajeva.

Male boginje su jedna od najzaraznijih virusnih infekcija, a komplikacije koje izaziva češće su kod dece mlađe od pet godina i odraslih osoba starijih od 20 godina. To su zapaljenje pluća, zapaljenje srednjeg uha, dijareja, zapaljenje mozga i gubitak vida.

Zapaljenje pluća se javlja kod svake 20. obolele osobe i oko 60 odsto slučajeva smrtnih ishoda nastaje upravo zbog te komlikacije.

(RTS)


Ostavite komentar