Eparhija raško-prizrenska: Zauzimanje ostataka manastira kod Istoka, brisanje istorijskog u duhovnog identiteta Srba

Nasrtaj na verske objekte koji predstavljaju temelj postojanja i opstanka naše crkve na Kosovu i Metohiji, bez obzira na političke prilike, predstavlja ništa drugo nego otvoreni akt represije, kršenja verskih i ljudskih prava i izaziva direktnu etničku i versku netrpeljivost, navodi se u reagovanju Eparhije raško-prizrenske.

Prostor na kome se nalaze ostaci manastira Bogorodice Hvostanske, u selu Vrela nedaleko od Istoka,  nedavno je ograđen uz korišćenje teških mašina, i postavljena tabla prištinskih institucija samo na albanskom jeziku, na kojoj piše da se radi o bazilici. Sve to urađeno je bez konsultacija i saglasnosti SPC.

Eparhija ističe da se ovim činom negiraju verska prava i da to vodi brisanju ili grubom menjanju istorije, što je potpuno u suprotnosti sa osnovnim temeljima demokratskih društava i uz sve druge primere kršenje prava Srpske pravoslavne crkve, nepriznavanje odluka najviših sudova i sistematsko uništavanje svetinja posebno od 1999. godine nadalje.

„To je neposredan pokazatelj da kosovske vlasti očigledno ne vide ni mesta ni budućnosti za srpski narod i SPC na ovom prostoru, i još jedan je primer koji pokazuje stvarne namere i metode kosovskih vlasti, koje neskriveno žele stvaranje etnički čistog Kosova i nestanak Srpske Pravoslavne Crkve i njenih vernika“, upozorava Eparhija.

Sve što se pouzdanije zna o Bogorodici Hvostanskoj jeste upravo ono što je vezano za njen istorijat s početka 13. veka, počevši od arhitekture, nađenih materijalnih tragova, kao i brojnih pisanih svedočanstava u sačuvanoj literaturi Srednjeg veka, kao što je slučaj sa drugim srednjovekovnim arheološkim lokalitetima na prostoru Kosova i Metohije.

Sam lokalitet je kako se priznaje i na natpisu koji je postavljen na albanskom jeziku detaljno istražen od strane srpskih eminentnih istoričara i arheologa koji su pronašli i sačuvali brojne artefakte, kao što je Rodopovo zvono iz 15. veka i razne druge predmete koji svedoče o identitetu ove svetienje. Ozbiljna istorija počiva na činjenicama koje se temelje na nepobitnim materijalnim dokazima i ne može se improvizovati na osnovu proizvoljnih nagađanja, selektivnog i proizvoljnog pristupa istoriji, a pogotovo ne na temeljima radikalnih političko-nacionalnih ideologija novijeg vremena.

Stoga Eparhija raško-prizrenska odlučno apeluje na lokalne i međunarodne predstavnike u Prištini da se zaustavi proces politizacije i selktivne prezentacije duhovne i kulturne baštine SPC, koja na ovim prostorima kao autokefalna Crkva postoji i deluje 800 godina i duboko je povezana sa istorijom ovog regiona.

Revizija drugih crkava i manastira SPC na Kosovu i Metohiji predstavlja proces koji duboko ugrožava etničke i verske odnose u širem regionu i vodi brisanju jednog viševekovnog identiteta srpskog naroda i aproprijaciji njegove baštine koja je preživela više stotina godina osmanske vlasti i dva svetska rata.

Podsećaju da je nedavno pokušano sa zauzimanjem crkve Srpske Pravoslavne Crkve u selu Rakitnica kod Podujeva, nakon čega kosovska policija protivno svim zakonima nije htela ni da pokrene istragu, i nedugo posle toga, proglašavanja crkve Živonosnog istočnika u selu Vinarce kod Kosovske Mitrovice za rimokatoličku crkvu pod „brigom“ Ministarstva kulture u Prištini.

Sve se ovo dešava neposredno u jeku medijskog prekrajanja istorije hrama Bogorodice Ljeviške u Prizrenu u prištinskoj „Kohi ditore“ i opštem zamahu agresivnog istorijskog revizionizma i brisanja tragova Srpske Pravoslavne Crkve na ovim prostorima od strane vlasti u prištini, navodi Eparhija.

„Da li treba da čekamo da kosovske vlasti jednog dana ukinu i samu Srpsku Pravoslavnu Crkvu kao što su to činile ateističke vlasti u više komunističkih zemalja gde su bogoslužbeni objekti zatvarani, pretvarani u muzeje ili varvarski rušeni i skrnavljeni u ime bezbožne ideologije? Takvo ponašanje nema i ne sme da bude tolerisano u 21. veku, posebno imajući u vidu obaveze koje je Priština preuzela pred zapadnim zemljama od 2008. godine ali i odredbe Rezolucije 1244 UN gde se jasno pominje očuvanje srpskog nasleđa“, poručuju iz Eparhije.

(RTS)


Ostavite komentar