Eparhija Raško-prizrenska zabrinuta zbog izmeštanja spomen ploče srpskim vojnicima

Ni srpska zajednica, koja to groblje koristi, ni Eparhija Raško – prizrenska, koja se duhovno stara o pravoslavnim grobljima na Kosovu i Metohiji, nisu bili konsultovani o izmeštanju spomen ploče oslobodiocima u Prvom svetskom ratu, koji su podneli velike žrtve zajedno sa ostalim savezničkim vojnicima, navodi se u saopštenju Eparhije.

Na ovaj način, kako se dodaje, ne samo da je ponovo iskazano nepoštovanje prema jednom spomen obeležju na pravoslavnom groblju na Kosovu i Meothiji, i to od strane zvaničnog gradskog preduzeća, već se prekrajanjem istorije pokušavaju zamagliti nesporne istine o učešću i istorijskoj ulozi srpskog naroda na ovim prostorima.

„Time se pokazuje i kakva bi sudbina našeg kulturnog i verskog nasleđa bila kada bi zaštita tog nasleđa bila prepuštena isključivo kosovskim institucijama“, navodi se u saopštenju.

Eparhijske pravna služba će razmotriti sve mogućnosti kako da se spomen ploča vrati na svoje prvobitno mesto i da se srpsko groblje u Prištini dostojanstveno sačuva u budućnosti.

„Međutim, više od svega, učestalo skrnavljenje i oštećivanje srpske duhovne i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji nam pokazuju potrebu za višim stepenom zaštitom naše kulturne i duhovne baštine, ukoliko želimo da ta baština na ovim prostorima opstane onakva kakva jeste“, ističe se u saopštenju.

(RTS)


Ostavite komentar