Eparhija raško-prizrenska: Priština ponovo zabranila verski obred u hramu Hrista Spasa

Uoči praznika Vaznesenja Eparhija raško-prizrenska sa najboljim namerama obavestila je policiju o planiranom verskom obredu u hramu Hrista Spasa u Prištini 24. maja na Vaznesenje Hristovo, zbog obezbeđenja verskog skupa i organizovanja parkiranja vozila.

Kosovska polcija je parohiju SPC u Prištini u sredu je neformalno, samo usmenim putem obavestila da je Srpskoj pravoslavnoj crkvi zabranjeno služenje spasovdanske liturgije u hramu Hrista Spasa u Prištini.

Dodaje se da je svešteniku usmeno saopšteno da kosovske vlasti zabranjuju služenje verskih obreda u našem hramu u Prištini „sve dok traje sudski spor koji je Univerzitet u Prištini pokrenuo protiv Eparhije raško– prizrenske“, kao i zbog navodnih bezbednosnih razloga.

Ukazuje se na to da svešteniku nije uručena nikakva pismena odluka.

U saopštenju se ističe da jedan od izgovora za zabranu korišćenja hrama Hrista Spasa u Prištini postojanje sudskog spora koji je Prištinski Univerzitet pokrenuo protiv Eparhije raško-prizrenske 2018. godine ne može biti razlog za takvu odluku budući da još nema konačne sudske odluke o zakonskom vlasniku imovine.

Prema međunarodnom principu “pretpostavke nevinosti“ koji se odnosi i na krivična, ali i imovinska pitanja, postojanje spora ne može biti povod za sprečavanje slobodnog korišćenja imovine koja je u katastru zavedena kao imovina SPC, a pogotovo ne za kršenje zakonskih prava o slobodi okupljanja i verskih obreda jasno definisanih u kosovskom zakonodavstvu, konstatuje Eparhija raško-prizrenska.

U protivnom svako bi mogao da samovoljnim osporavanjem imovine i lažnim optužbama krši osnovna verska i ljudska prava. Zato je prema svim međunarodnim standardima imovina SPC neprikosnovena, dok sudski proces eventualno ne dokaže suprotno i ne iscrpe se svi pravni lekovi, dodaje se u saopštenju.

Eparhija napominje da je taj problem evidentiran i u izveštaju o verskim slobodama SAD za 2022. godinu u delu koji se odnosi na KiM, što pokazuje da je reč o već sistematskom kršenju zakonski regulisanih verskih prava SPC.

Istovremeno, kosovska policija nije pismeno odgovorila na obraćanje SPC, niti je izdala zabranu bogosluženja na osnovu ikakve sudske odluke jer za to ni ne postoje validne pravne osnove. Zato je zabrana samo usmeno izrečena na način koji implicira mogućnost incidenta u slučaju da Crkva iskoristi svoje pravo slobode bogosluženja, ocenjuje se u saopštenju.

„Ponovna zabrana služenja Liturgije našoj crkvi, kao i celokupna klima i pokušaji da se naša prava urušavaju sve više svakim danom, pokazuju po ko zna koji put da je SPC na prostoru Kosova i Metohije potrebna pojačana pravna zaštita koja neće omogućiti zloupotrebe prava i zakona, a naročito verskih sloboda od strane prištinskih institucija“, dodaje se u saopštenju.

„Zabranom ovog skupa, kao i neizvršavanjem ostalih pravnih obaveza prema SPC, ali i nedozvoljavanjem pristupa sveštenstva i vernika jednom broju drugih verskih objekata na prostoru KiM, jasno se pokazuje ozbiljna situacija otvorene verske, etničke i pravne diskriminacije koja se nastavlja i pogoršava“, konstatuje Eparhija.

Eparhija raško-prizrenska navela je da najoštrije protestuje zbog otvorenog kršenja naših verskih prava i zloupotrebe zakona od strane kosovske policije koja je dužna da obezbedi slobodu okupljanja i verske objekte. Dodaje da će iskoristiti sva pravna sredstva da se to pitanje reši u skladu sa zakonom.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike