Ekipa RTS-a sa pilotima Helikopterske jedinice MUP-a na obuci u „nemogućim uslovima“

Svaku slobodnu priliku u HJP MUP-a koriste za obuku, danas je na dnevnom redu prilaz pisti na razne načine, najpre helikopterom H145m, a zatim i „Super pumom“.

Retko poleću direktno sa piste, da ne remete putnički saobraćaj. Sada menjaju praksu – kako bi uvežbali teži način letenja. Ne gledaju u nebo i oblake. To rade uređaji. Pred pilotima dugmići, ekrani, džojstik.

„Letenje po instrumentalnim uslovima pre svega podrazumeva da se navigacija i sam let helikopter izvršava po instrumentima. Što znači, to su letenja u uslovima smanjene vidljivosti, danju, noću, kao i letenje u oblacima. Mi opet vodimo računa kad izvodimo ovakve letove, da u sam ulazak oblake ne postoje uslovi za zaleđivanje“, kaže Branko Popratnjak, pilot Helikopterske jedinice MUP-a. 

Za taj način letenja do kraja godine biće obučeni svi piloti u eskadrili. Posebno ističu da sada mogu da memorišu sva mesta za sletanje, na primer, u blizini većih bolnica. Tako će, kažu, brzo i bezbedno, u svim vremenskim uslovima, moći da urade hitan medicinski transport.

„Pošto radimo pod civilnim pravilima i propisima letenja, moramo sve pilote da sertifikujemo i izvedemo na nivo da mogu bezbedno da upravljaju helikopterom u instrumentalnim uslovima, do nivoa tzv. ATPL, odnosno nivoa saobraćajnog pilota. Ako nemamo obučene pilote na visokom nivou, mi ne smemo da ulazimo u neke ozbiljnije zadatke, mi moramo da vodimo računa o bezbednosti“, kaže Branko Popratnjak. 

U poslednjih nekoliko godina eskadrilu su pojačali novi „erbasovi“ helikopteri koji imaju visokosofisticiranu opremu. Poseduju navigaciju kao i putnički avioni „erbas“ 319 i 320.

(RTS)


Ostavite komentar