EDS: Pametna brojila nisu povezana sa uvećanim računima

Elektrodistribucija Srbije saopštila je da se u javnosti pojavila dezinformacija koja pametna brojila i daljinsko očitavanje dovode u vezu sa uvećanim računima za električnu energiju kod jednog broja potrošača, a koja je potekla od jednog uduruženja za zaštitu potrošača.

Iz EDS-a objašnjavaju da nije to u pitanju već da se, u ovom trenutku, i mehanička i pametna brojila očitavaju ručno.

„Proces ugradnje pametnih brojila je počeo, ali je primena sistema daljinskog očitavanja usporena zbog hakerskih napada na EDS i radi dodatnog podešavanja zaštite sistema daljinskog očitavanja brojila“, saopštava EDS.

U saopštenju navode da daljinsko očitavanje onemogućava bilo kakvu grešku pri očitavanju i da će biti sprovedeno u najkraćem roku, kako bi se primenio sistem koji će pomoći i građanima da lakše prate svoju potrošnju.

Iz Elektrodistribucije navode da se upravo se zbog precizno očitanog stanja, jedne od stavki na računu koji izdaje snabdevač, i ugrađuju pametna brojila koja su besplatna za potrošače.

Navode da je u koracima koji se trenutno realizuju sistem dodatno zaštićen i da je, u postupku uspostavljanja daljinskog očitavanja, u skladu sa evropskom praksom.

„Širenjem lažnih informacija i proizvoljnih ocena građani se dovode u zabludu i nanosi se šteta svima“, upozorava EPS.

(RTS)


Ostavite komentar