Dve istraživačice iz Srbije dobitnice najznačajnije regionalne nagrade u medicini

Milena Anđelković, naučna saradnica na Katedri za toksikologiju Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, konkurisala je sa naučnim radom koji se bazira na istraživanju potencijalne uloge toksičnih metala, kadmijuma i olova, u nastanku karcinoma testisa.

„Pobeda mi veoma znači, kao mladom istraživaču iz oblasti farmacije za dalji naučno-istraživački rad. Deo rada koji se bazirao na sakupljanja humanih uzoraka trajao je tri godine. Obrada podataka, publikacije, kao i izrada same doktorske disertacije, znatno duže“, navela je dr sci. Milena Anđelković.

Naučni rad doc. dr Maja Živković, oftamološkinje iz Univerzitetskog Kliničkog centra iz Niša i docentkinje na Medicinskom fakultetu u Nišu, bavi se lečenjem bolesti žute mrlje oka.

„Nema veće časti od toga da predstavljaš svoju zemlju, narod i fakultet. Žuta mrlja je jedan od najvažnijih delova oka, zaslužan za naš dobar vid. Nažalost, koliko god se borili, jedan od najčešćih uzroka slepila je senilna (staračka) degeneracija žute mrlje. Moje istraživanje je bilo fokusirano na najsavremenije lečenje te bolesti“, objasnila je doc. dr Živković.

Za učešće u desetom International Medis Awards mogli su se prijaviti lekari i farmaceuti koji su svoje naučno-istraživačke radove objavili u uglednim naučnim publikacijama sa faktorom uticaja višim od 1.500.

Za nagradu za najbolji istraživački rad takmičili su se lekari i farmaceuti iz devet zemalja Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije. Komisija je ove godine pregledala 242 naučno-istraživačka rada.

Na ovaj međunarodni konkurs do 2024. godine ukupno je bilo prijavljeno 1.590 važeća rada koje je pregledala stručna komisija, izabrano je 192 finalista i proglašeno 92 pobednika.

Svečana dodela nagrada održana je u glavnom gradu Slovenije.

(RTS)


Ostavite komentar