Dragančetovo sokače na Rudniku – živopisni znakovi i putokazi za putnike namernike

Sve manje žitelja Zagrađa i tek poneko iz velikih gradova ko povremeno obiđe dedovinu prolazi putem ka planinskom vrhu Ostrvica. Ipak, ljubitelja prirode ima dosta, i zbog njih Dragan Bogdanović već godinama postavlja neobične znakove i natpise.

„Ima dvadeset godina kako sam počeo to da radim. Počeo sam od kuće. Volim da šetam, ali nemam s kim. Prošetam tamo-vamo, ali dosadno mi je. U društvu nema nikoga i onda rešio sam ovo da pravim da bi mi, eto, bilo malo zanimljivije“, priča Dragan.

Sve pravi sam, uglavnom od drveta, a duž kilometar i po Dragančetovog sokačeta mogu se pročitati šale, aforizmi i citati. Iako su svi ispisani ćirilicom zanimljivi su i strancima.

Ko se sve šeta Dragančetovim sokačetom

„Dolazi sad već dosta, prošle godine bio jedan Afrikanac. Bio Vijetnamac. Bio je pun autobus Rusa, Slovenci dolaze, Englezi i Holanđanin. Imao sam dosta stranaca, dolaze“, kaže Dragan.

Zbog 351 postavljenog znaka posetioci planine Rudnik Dragana zovu „putopisac“, a sve češće zastaju da naprave fotografije interesantnih i duhovitih natpisa.

„Ima dosta da se slika, treba baterija dobra kad pođete ‘vamo. Ko god pođe neka ponese dobru bateriju bez nje ne može ništa“, savetuje putopisac.

Dragančetovo sokače nimalo ne liči na druge planinske puteve i staze. Porukama i jarkim bojama ovaj Rudničanin podseća putnike namernike da zastanu, uživaju u prirodi i nasmeju se.

(RTS)


Ostavite komentar