Dragana je „kosač raka“, danas na svom primeru pokazuje da je rak i te kako izlečiv

U susret obeležavanju 15. februara, Svetskog dana dece obolele od raka, važno je da o borbama koje u tišini vode deca obolela od malignih bolesti i njihove porodice, govorimo glasno – da budemo glas dece, onda kada oni to ne mogu.

Prošle godine, u okviru Udruženja Uvek sa decom, grupa mladih koji su pobedili rak osnovali su grupu Survivors Srbija kosači raka. Jedna od njih je i Dragana Ličina Danojlović.

Kaže da se iz vremena kada se borila protiv raka uglavnom seća vremena koje je provela u bolnici, pošto je borba dugo trajala.

“Samo lečenje prvog raka je trajalo otprilike oko godinu dana. Ja sam tada imala 11 godina i propustila sam dobar deo osnovne škole koju sam kasnije morala da nadoknađujem. Sećate se lekara, bolnice, igala i tako naprosto nekih nelepih trenutaka, ali ima i dosta lepih trenutaka vaših drugara sa kojima ste zajedno provodili vreme i generalno podrške koju dobijete od svojih roditelja i svoje blizine koje jako mnogo znači“, rekla Dragana gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

To je nešto što, ističe, treba da se iskoristi što je više moguće, ali navodi i da se često susreću s predrasudama, pa su iz tog razloga i osnovali udruženje Uvek sa decom koje preko 30 godina pomaže roditeljima.

„To je roditeljsko udruženje, pomaže roditeljima dece obolele od raka, pruža im psihološku pomoć, ali i materijalnu pomoć, imaju kod nas i mesto gde mogu da borave ljudi koji su iz unutrašnjosti, što je jako bitno, jer to dugotrajno lečenje od godinu dana zaista iziskuje velike finansijske mogućnosti od svih uključenih u tu borbu“, rekla je Dragana.

Kaže da oni koji su preživeli rak, žele da pokažu i roditeljima i deci da je život nakon raka moguć, da je rak i te kako izlečiv i da kvalitet života nakon raka može biti odličan. To pokazuju na sopstvenom primeru.

Prošle godine održali su kamp na Goliji, sa starijom i mlađom grupom. Ove godine su projekat proširili na mlađu decu – imaju radionice, kao i malo stariji, sa psiholozima.

„Želimo da pružimo što je više moguće, neke podrške koje je vrlo potrebna, a nije sistematski rešena. I to naša deca, to jest naši saborci dobijaju“, rekla je Dragana.

„Neka baloni u nebo lete, neka pobednik bude dete“

Petnaestog februara je Međunarodni dan dece obolele od raka. „Naša poruka je da sa našom decom koja su obolela od raka naprosto ne treba plakati, već im pružiti ruku i pomoć. Poruka je zapravo poruka puna nade, koju mi kao primer možemo da prenesemo svima koji se nalaze u toj teškoj borbi“, rekla je Dragana.

Uz puštanje balona u vazduh, poruka će biti neka baloni u nebo lete, neka pobednik bude dete.

Dragana danas ima šestogodišnjeg sina i dokazuje da je predrasuda to da nakon što se preboli rak ne može da se vodi normalan život.

„Desilo mi se da mi devojka kaže da onog trenutka kada je videla koliku kosu imam, da je shvatila da je naprosto moguće preživeti to i da je moguće da se nastavi sa životom i da je tad dobila prvi put nadu. Mislim da je to najbitnije“, poručila je Dragana Ličina Dragojlić.

(RTS)


Ostavite komentar