„Dosije Kosovo – Račak“ – film RTS-a koji donosi hronologiju dešavanja 15. januara 1999.

Povodom 25 godina od dešavanja u Račku RTS emituje dokumentarno-igrani film „Dosije Kosovo – Račak”, autorke Slađane Zarić. Film donosi odgovore na mnoga pitanja o ovoj antiterorističkoj akciji, koja je iskorišćena kao povod za NATO agresiju.

Dokumentarno-igrani film „Račak” deo je serijala „Dosije Kosovo”, koji Radio-televizija Srbije realizuje u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije.

U ovom filmu, priču o tom danu za RTS prvi put su izneli učesnici akcije, brojni pripadnici policije koji su toga dana bili u Račku. Film donosi i do sada nikada u celosti emitovan arhivski snimak američke agencije AP, koji je nastao u Račku u jutarnjim satima tog 15. januara.

U filmu su prikazane i ekskluzivne fotografije pripadnika Račke UČK jedinice koje demantuju tezu da su u Račku ubijeni, kako se govorilo, „nedužni civili“.

U dokumentarno-igranom filmu „Dosije Kosovo-Račak” govore i forenzičari, kao i advokati koji su učestvovali u procesu suđenja Slobodanu Miloševiću u Haškom tribunalu.

Račak je bio prva tačka optužnice, jedini događaj za koji se teretio bivši predsednik Jugoslavije a koji se dogodio pre početka bombardovanja 1999. godine. Krajnji epilog suđenja u Hagu je da za Račak niko nije osuđen. Slobodan Milošević je preminuo, sudija je u procesu protiv Šainovića, Milutinovića i ostalih odustao od Račka.

U optužnici protiv generala policije Vlastimira Đorđevića nema Račka. U njegovoj presudi, događaj u Račku se navodi samo u hronologiji dešavanja na Kosovu a ne kao optužujući događaj koji je podložan dokazivanju.

Film je urađen u produkciji Informativnog programa RTS-a.

(RTS)


Ostavite komentar