Dopisniku Tanjuga Dimitriju Mirkoviću nagrada „Milan Pantić“

Za Dimitrija Mirkovića glasali su Nemanja Pantić, predstavnik porodice Pantić, Ljubiša Bata Vujić, direktor Televizije Kopernikus, predstavnik lokalnog medija iz Jagodine, i Novosti, dok se predstavnici UNS-a i NUNS-a nisu se izjasnili.

Mirkoviću je 29. maja, tokom uživog uključenja za Tanjug, a povodom sukoba Kfora i građana Zvečana, šok bomba eksplodirala kraj noge, ali je uprkos tome od redakcije zatražio da ispriča šta se dešavalo, pa tek onda da zatraži lekarsku pomoć. 

Mirković je rekao da je to nagrada za sve kolege koje su tog dana, prateći događaj, ugrožavali svoju bezbednost i dodao da su ga prizori koje je video doveli u stanje šoka, ali da je uspeo potpuno da anulira bol i nastavi da izveštava.

„To je nagrada svih nas. Mislim da mi je nagrada pripala ne samo zbog načina na koji sam želeo da o događaju izvestim narod koji se nalazi van Kosova, već i zbog moje želje da lično doprinesem iznošenju istine, nezavisno od profesije kojom se bavim. Uradio sam sve što sam mogao kako bih ljudima što objektivnije predstavio sliku koja se tog dana dešavala“, rekao je Mirković.

Dodao je da su mu nakon izveštavanja Albanci i Srbi pružili pomoć, a da je potom nedelju dana išao na previjanje.

Dimitrije Mirković od 1999. godine živi u Lapljem Selu kod Gračanice. Završio je Višu ekonomsku školu, smer finansijsko poslovanje preduzeća, a posle jednogodišnjeg volontiranja u NVO „Centar za mir i toleranciju“, u martu ove godine počeo da radi u produkciji Gračanica Onlajn, a od aprila ove godine, i kao dopisnik Tanjuga.

Mirkoviću će nagrada biti uručena 11. juna. Nagrada za novinarsku hrabrost, nosi ime Milana Pantića, dopisnika „Večernjih novosti“ iz Jagodine, koji je ubijen pre 22 godine ispred ulaza u zgradu, a dodeljuje se od 2001. godine.

(RTS)


Ostavite komentar