Dokle ide maštovitost švercera – „Neron“ pomaže carinicima na granici

Od bensedina do sredstava za potenciju, u najluksuznijim i automobilima koji su jedva prošli registraciju, za šverc lekova i na malim i najprometnijim graničnim prelazima spremni su i naši i strani državljani.

Na Bačkom Bregu prošlog meseca otkriveno je 850.000 tableta u tovaru maglenki u kombiju. Pre nekoliko dana na Batrovcima, na putu do Finske sprečeno je krijumčarenje 100.000 rivotrila i ksanaksa.

„Vozilo nije moglo da spusti stakla što je bio indikator da se pogleda detaljno u vozilu i vratima šta blokira mehanizam i pronadjeno je 14 džakova punih lekova koji su bili i u vratima i u krilima i u pragovima znači bukvalno u celom vozilu“, kaže Nebojša Vasić iz Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprava carina.

Lekovi trenutni švercerski trend, ali se u igri ispred i iza zakona na granici ne odustaje ni od čega.

Nebojša Vasić iz Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprava carina kaže da ljudi krijumčare sve što može da donese korist i kriju na najverovatnijim mestima.

„Imali smo slučajeve da smo nalazili 3,5 kilograma heroina koji su bili sakriveni u menjaču jednog vozila, tačnije u reduktoru, imali smo slučaj da smo nalazili u pelenama sakriveno zlato, novac bukvalo nema nikakvog pravila, imali smo porodicu koja je u svom putničkom vozilu krenula na more i taj auto je bio prepun cigareta sve šupljine vrata, pragovi sve puno, nema nikakvog pravila“, rekao je Vasić.

Sve može da posluži – od teglice sa eurokremom, čarapa čak i u dečije bočice za pravljenje balona otkrivene su manje količine narkotika, a u podu automobila na Batrovcima 18 kilograma marihuane, 21 kilogram u koferu na aerodromu „Nikola Tesla“, a u prepravljenom rezervoaru kamiona na prelazu Preševo 42 kilograma heroina.

Na maštovitost i spremnost krijumčara carinici u saradnju graničnom policijom odgovaraju iskustvom, stručnošću i opremom. Svaka sumnja lako se otkloni uz kako kažu – kolegu bez greške.

„Radimo punih sedam godina, službenipas Neron je sposoban da nađe bukvalno par grama marihuane sakrivene u kifli u stvarima, tako može da nađe i veliki tovar cigareta, odličan kolega najbolji“, kaže Milan Sojević, vodič službenih pasa Uprava carina.

Ono što se ne pronadje na granici pronadje se u unutrašnjosti, pa je tako u carinskoj ispostavi Gornji Milanovac u prikolici kamiona koji je prevozio džakove sa sirovinom za proizvodnju boja i lakova na njima pronađen švercovan ni manje ni više nego BMV.

(RTS)