Dok naši radnici odlaze na Zapad, u tri šabačke firme radi 50 Indijaca – neki planiraju i da ostanu

Prošlog marta vozač bagera iz Pendžaba stigao je u Šabac, a ovog marta stigla mu je i porodica. U Srbiji planiraju budućnost, jezičke i kulturološke razlike nisu problem, lako su se prilagodili.

„Ja volim Evropu i zemlju Srbiju, mislim da je ovde život dobar, sve mi se sviđa, dobra je plata, bolja nego u Indiji“, kaže Manpred Singi iz Indije.

Prvi radnici iz Indije došli su pre dve godine. Od radionice do gradilišta šabačkih poslodavaca bravari, varioci, vozači, tesari, armirači. Zanatsko umeće potvrđeno, potvrđeni su i ugovorni uslovi.

„Ništa nije problem, sve je dobro, plata dobra, hrana dobra, sve je dobro“, kaže Džatinder Kumar iz Indije.

Saša Lazarević, komercijalni direktor preduzeća „Vest gradnja“ iz Šapca, kaže da trenutno imaju 18, a da očekuju još 30 radnika iz Indije.

„Izuzetno smo zadovoljni sa njima, bili smo prinuđeni, jer nije bilo radne snage na tržištu. Dovodimo ih na naše projekte koje radimo, imamo ih u vezi sa armiračkim i tesarskim poslovima“, rekao je Lazarević.

Na separaciji u Prnjavoru od bagera, buldožera i kamiona tri četvrtine radnika su Indijci. Do posla su stigli preko agencije iz svoje zemlje, u našoj su prošli probni rad.

„Za radnike iz Indije smo obezbedili kamp za smeštaj, obezbedili smo im ishranu, redovnu platu i obezbedili smo im let, put do Indije jednom godišnje za odmor kada odu i povratnu kartu, a koji budu doveli svoje porodice obezbedićemo im kuće za smeštaj“, kaže Danilo Ignjatović, direktor „Savremene gradnje“ u Šapcu.

Ista prava kao i domaći radnici

Mirjana Pajić, stručni saradnik za pravne poslove „Savremene gradnje“ kaže da je zapošljavanje stranaca jedna komplikovana procedura koja podrazumeva saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Nacionalnom službom za zapošljavanje kao i ambasadom Srbije u Indiji.

„Oni ovde imaju potpuno ista prava kao naši zaposleni, što podrazumeva kompletno zdravstveno osiguranje, otvaranje računa u bankama“, navela je Pajićeva.

Posao na obostrano zadovoljstvo, a uz gostoprimstvo – novi životni put. Za kuću Mapreda plac je već odvojen, do septembra i škole za Mandjot i Avnet jezik neće biti problem.

(RTS)