Đukić Dejanovićeva o incidentu u Ribnikaru: Svako je preduzeo mere iz svojih nadležnosti

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je povodom nedavne situacije u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, kada je u rancu jednog učenika pronađen nož, da je svako preduzeo sve mere iz svojih nadležnosti.

„Dobro je što je u Ribnikaru na vreme pronađen nož. Mi za sada ne znamo ni da li je to njegov nož, da li mu je tu stavljen ili da li je to neka manifestacija igre straha. Preduzeli smo sve mere, svako iz svoje nadležnosti“, rekla je Đukić Dejanović.

Objašnjava da je direktor škole obavestio Ministarstvo unutrašnjih poslova, Centar za socijalni rad.

„Stručnjaci Instituta za mentalno zdravlje i Udruženje psihologa su u školi i pokušavaju da taj stepen retraumatizacije i psihičkog bola i straha koji deca i ljudi imaju tamo bude na što nižem nivou, kako bi se vaspitno-obrazovne aktivnosti odvijale“, navodi ministarka prosvete.

Kada je u pitanju nošenje oružja i oruđa, koje može nekog teško da povredi, od strane učenika u bilo kojoj školi, ministarstvo prati kako reaguje škola.

„Svakodnevno se dešavaju situacije koje mi ne želimo, ali tu je odgovornost škola ogromna i ja se zahvaljujem svim direkotrima i nastavnicima, što čine sve da ne dođe do neželjenih posledica. Škola o kojoj pričamo je preduzela sve što je u njenog ingerenciji i nije došlo do incidentne situacije“, rekla je Đukić Dejanović.

Nastavnici ocenjuju nastavnike

Ministarka prosvete izjavila je, povodom više pravilnika koji je ministarstvo donelo, da posle donošenja zakona vezanih za osnovno i srednje obrazovanje – nema odredbi kojom roditelji ocenjuju nastavnike, već nastavnici ocenjuju nastavnika za koga roditelji izraze sumnju da ne rade svoj posao najkvalitetnije.

Ministarka objašnjava da je i ranije je postojalo da roditelji, ako smatraju da neki nastavnik krši zakon i propise, imaju pravo i pojedinačno da se žale i školi i to pravo im nije oduzeto.

„Ovim pravilnikom smo regulisali sledeće: Ako u jednom odeljenju, više od polovine roditelja smatra da neki nastavnik ili razredni starešina, u procesu rada, predavanja, ocenjivanja, evaluacije učenika krši određena pravila škole, može da se obrati školi i škola je ta koja kroz odgovor direktora i stručnog veća ocenjuje da li je ta primedba osnovana ili nije“, rekla je Slavica Đukić Dejanović novinarima u Čačku.

Kako dalje objašnjava, ako primedba nije osnovana, obaveštava roditelje o tome, a ako je osnovana preduzima se čitav niz mera.

„To su najčešće mentorski rad, edukacija kako bi kompetentnost nastavnika bila što je moguće kvalitetnija“, navela je Slavica Đukić Dejanović.

Ministarka kaže da nastavnici ocenjuju nastavnika za koga više od polovine roditelja izrazi sumnju da ne radi svoj posao najkvalitetnije.

(RTS)


Ostavite komentar