Đukić Dejanović: Naš obrazovni sistem brine o obrazovanju pripadnika nacionalnih manjina

Đukić Dejanović je, povodom Svetskog dana Roma, posetila Osnovnu školu „Branko Pešić“ u Zemunu i izrazila zadovoljstvo zbog toga što, kako je navela, ta škola od svog osnivanja otvara vrata i deci iz osetljivih društvenih grupa, deci bez roditeljskog staranja, deci koja iz porodica koja su vraćena po readmisiji.

„Ova škola je primer inkluzivnog i podšticajnog okruženja za svu decu“, istakla je ona.

Dodala je da podsticajno i prijateljsko okruženja za sve učenike ove škole stvaraju zaposleni, jer svakodnevno nalaze načine i modele da ta škola bude mesto srećnog detinjstva.

„Priznanje njihovim radu jeste i odluka da ova ustanova bude jedan od devet resurs centara za inkluzivno obrazovanje. Ustanove koje imaju ovaj status imaju posebnu ulogu jer su rasadnici primera dobre prakse i svim ostalim školama prenose svoja iskustva, znanja, veštine u ovoj oblasti“, navela je ona.

Ministarka je istakla da stariji, posebno oni koji su na sebe preuzeli odgovornost obrazovanja mladih naraštaja, čine sve da sva deca budu u školskim klupama.

Čestitajući Međunarodni dan Roma, Đukić Dejanović je navela da je resorno ministarstvo obezbedilo pedagoške asistente kako bi deci koja potiču iz romske zajednice bilo olakšano učenje, kao i afirmativnu meru za upis srednjih škola učenicima 7. i 8. razreda.

„Na raspolaganju su vam stipendije i afirmativna mera upisa na državne fakultete i više škole. Koristim ovu priliku da se posebno obratim devojčicama – upišite i završite srednju školu. Upišite fakultete, iskoristite svu podršku koju vam država obezbeđuje“, poručila je Đukić Dejanović učenicima koji su je pozdravili na pet jezika koji se koriste u Osnovnoj školi Branko Pešić.

Ministarka je prisustvovala i priredbi „April u Beogradu“ koju su priredili učenici ove škole.

(RTS)