Đaci se vraćaju u klupe – u „Ribnikaru“ bez nastave, organizovan produžen boravak

 Na ulaču u OŠ „Vladislav Ribnikar“ je četiri policajca, a vrata škole otvaraju samo zaposleni. Petog dana od tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“ na ubistvo osmoro učenika i školskog čuvara koje je počinio trinaestogodišnjak, učenik sedmog razreda ove škole podsećaju cveće i sveće koje građani i ovog jutra u tišini ostavljaju. Nastave nema. Od danas se organizuje prihvat dece odnosno produženi boravak za đake nižih razreda, od prvog do četvrtog. Nastava bi za sve učenike trebalo da počne u sredu 10. maja, sedmog dana od tragedije nezabeležene u školama u Srbiji.

Ministarstvo prosvete, zdravlja, UNICEF, Tim za psihološke krizne intervencije, Filozofski fakultet, Društvo psihologa, Školski tim za krizne situacije i zaposleni u ovoj školi, ripremili su Plan intervencije u krizi.

Taj Plan, kako je saopšteno iz Ministarstva prosvete, predviđa podršku deci, roditeljima i zaposlenima – pojedinačno i u grupi i pripremu da se vrate u školu.

Podršku od prošle sedmice, prvih dana posle tragedije, pružaju psihijatri i psiholozi Instututa za mentalno zdravlje, Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Srbije, Društva psihologa.

Povratak učenika u školu u komunikaciji sa roditeljima trebalo bi da organizuje Školski tim za krizne intervencije. 

Kako se navodi, plan aktivnosti će se usklađivati sa potrebama tokom nedelje. Stručna podrška organizovana je i u muzičkojm i u baletskoj školi, koje su pohađali tragično nastradali učenici, takođe i u školama u Smederevu i Mladenovcu. 

Juče je bio sastanak Saveta roditelja, Nastavničkog veća. Dogovoreno je i da se formiraju lokalni saveti za bezbednost, u koje su uključeni svi državni resori i javne službe na lokalnom nivou, oni će se angažovati oko podrške učenicima, njihovim roditeljima i zaposlenima. 

Pomoć je potrebna i kako se navodi i planirana je i za učenike svih škola u Srbiji, jer samo saznanje o tragediji trauma je za mnoge, posebno za decu i nastavnike.  

(RTS)