Delegacija EU u Srbiji odlaže događaje i kampanje planirane za obeležavanje Dana Evrope

U saopštenju se navodi da svakog 9. maja Evropa slavi Dan Evrope, obeležavajući godišnjicu Šumanove deklaracije donete 9. maja 1950.

„Ova deklaracija se smatra momentom osnivanja Evropske unije, kada je napravljena vizija Evrope mira i solidarnosti, izgrađena na saradnji, demokratiji i poštovanju ljudska prava.Evropska unija i njene vrednosti, kao i saradnja Srbije i Evropske unije do njenog punopravnog članstva jesu nešto što bi trebalo negovati i slaviti“, rekao je Žiofre.

Ambasador EU je naveo da u svetlu tragedija koje su se poslednjih dana dogodile u Srbiji i koje su odnele živote previše nevinih ljudi, dece, školskog osoblja nije vreme za slavlje, već za žaljenje i tugu.

„U ovim teškim vremenima, naša srca i misli usmerene su ka žrtvama koje su izgubile živote u tragičnim događajima i njihovim porodicama i prijateljima. Biće drugih prilika da zajedno slavimo budućnost i mogućnosti koje imamo“, rekao je Žiofre.

Delegacija EU u Srbiji je saopštila da se odlaže otvaranje Festivala evropskog filma u Čačku predviđeno za 8. maj, tradicionalna proslava Dana Evrope 9. maja, događaji i koncert organizovani u okviru festivala „Ritam Evrope” 8. maja u organizaciji Studentskog kulturnog centra,  Dan Evrope u Naučno-tehnološkom parku Novi Sad 9. maja.

Takođe, odlaže se u Nišu prijem povodom Dana Evrope i izložba koji su planirani za 10. maj. U Beogradu je za 12. maj bila je planirana „Velika EU žurka“ uz učešće Alfavila (Nemačka), Niplpipl (Hrvatska), Stereobanana, di-džej Luton, Lea Dobričić, Dejan Milićević, di-džej Kosmik Dži (Srbija).

Delegacija EU je takođe odlučila da odloži početak kampanje “EU je uz tebe”, koja bi obuhvatala TV spotove, društvene mreže i bilborde, promovišući mogućnosti koje EU nudi građanima, organizacijama i preduzećima u Srbiji.

Umesto toga, na bilbordima koji su već iznajmljeni biće prikazane poruke jedinstva i solidarnosti sa Srbijom u ovim teškim vremenima. Umesto svih ovih događaja, 9. maja od 11 časova, ambasador Evropske unije i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, zajedno sa ambasadama zemalja članica EU u Srbiji, otkriće cvetnu instalaciju na Kalemagdanskoj tvrđavi.

Ova instalacija prikazaće Evropsku uniju i Srbiju zajedno u odavanju počasti i biće izraz solidarnosti prema porodicama i prijateljima žrtava, navedeno je u saopštenju Delegacije Evropske unije u Srbiji.

(RTS)


Ostavite komentar