Dejan Ristić: Prisustvom ministarke Popović poručeno da je Jasenovac mesto koje traži pravdu

Kao izaslanica predsednika Srbije, liturgiji u Jasenovcu prisustvovala je ministarka pravde Maja Popović, koja je prvi srpski državni zvaničnik koji u zvaničnom svojstvu dolazi u Jasenovac, od 1945. godine. 

 

Ona je poručila da strašni zločini i nepočinstva koja su se desila prema nedužnim jasenovačkim žrtvama, obavezuju da u sebi, u sebi iskorenimo mržnju i zlo.

Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić rekao je da su izuzetno pozitivna reagovanja na prisustvo ministarke u Jasenovcu.

„Upravo ta poruka, izbor da ministar pravde Srbije bude prvi srpski zvaničnik, koji će nakon 1945. godine posetiti Jasenovac u zvaničnom kapacitetu svoje funkcije, jeste poruka da to mesto traži pravdu. Da traži i ljudsku i istorijsku i božansku i svaku drugu pravdu“, rekao je Ristić.

Ističe i da je jučerašnji događaj bio najposećeniji do sada za ovaj praznik i da mu je prisustvovao veliki broj stranih zvaničnika, Srba iz regiona i dijaspore, veliki broj istaknutih ličnosti iz oblasti kulture, nauke, prosvete, umetnosti, iz javnog života, veliki broj medija.

„Tako da su Sveti novomučenici jasenovački zaista zaživeli u našem narodu i ti prvi septembarski dani kada se obeležava taj crkveni praznik, polako ulazi u našu svest kao onaj segment molitvenog sećanja na sve naše žrtve postradale u Jasenovcu pored onog ljudskog, naučnog, zvaničnog, državnog, a to je 22. april, kada naša država obeležava nacionalni dan sećanja na žrtve genocida“, rekao je Ristić.

Celo gostovanje Dejana Ristića možete pogledati u videu na početku teksta.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike