Dani Ćirila i Metodija obeleženi u Prizrenskoj bogosloviji

Dan slovenske pismenosti i kulture tradicionalno obeležen je i u Prizrenu, u znak sećanja na solunsku braću Ćirila i Metodija. Najpre liturgijom u Crkvi Svetog Đorđa u centru Prizrena.

„Zato se radujemo Gospodu ovde, u gradu gde nema naših pravoslavnih Srba, nekolicina ih je samo ostala, kao svedoci onih koji su živeli ovde pre nas. Ali, neka oni budu seme za buduće hrišćane i ovi učenici koji ovde završavaju Bogosloviju i oni odlaze svako po svom poslušanju i blagoslov u svog episkopa i oni postaju apostoli, a sve to daje naša Bogoslovija“, rekao je episkop raško-prizrenski Teodosije.

Od obnove prizrenske Bogoslovije prošlo je 12 godina. Ove godine, za manje od mesec dana treba da iznedri i osmu  generaciju.

Bogoslov maturant Mihajlo Antanacković rekao je da je Bogoslovija imala važnu ulogu tokom cele istorije, kako nekada tako i danas.

„Ovde upravo pod pokroviteljstvom Kirila i Metodija, velikih prosvetitelja, ravnih apostolima mi se trudimo da naše učenike ovde u Prizrenu obrazujemo upravo u takvom duhu, duhu širine, duhu apostolstva, prihvatanja i zajednice, a mislim da je Prizren idealno mesto za takvu vrstu obrazovanja“, kaže  prorektor Bogoslovije Isidor.

U Prizrenu podršku danas bogoslovima i crkvi pružili su gosti iz centralne Srbije i Republike Srpske.

„Da odole svim ovozemaljskim iskušenjima u cilju da se očuva srpski narod i da se ove naše viševekovne svetinje očuvaju i da se ovaj narod očuva u veri i ljubavi“, napomenuo je zamenica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić.

Bogoslovija je zapaljena u martovskom pogromu 2004 godine. Od obnove upisala je 12 generacija učenika a iznedrila osam i 70 svršenih bogoslova. U Bogosloviji je trenutno 26 učenika.

(RTS)