Danas je Jovan Bogoslov

Sveti Jovan Bogoslov rođen je u pobožnoj ribarskoj porodici na Galilejskom jezeru. Zajedno sa bratom Jakovom, krenuo je za Hristom.

Za njega se kaže da je bio omiljen Isusov učenik. Jedini je on, sa Svetom Bogomajkom ostao pod Krstom raspetog Gospoda, obećavši da će čuvati Presvetu Bogorodicu i služiti je do kraja njenog ovozemaljskog života. Kasnije je otišao u Efes, gde je mnoge preobratio u hrišćanstvo.

Iako ponižavan i mučen, a zatim i prognan na ostrvo Patmos, napisao je čuveno Jevanđelje i Otkrovenje. Po dolasku na presto cara Nerve, oslobođen je i vraćen u Efes, gde je nastavio svoju misiju.

Poživeo je više od 100 godina.

Kako uči hrišćanstvo, kada je osetio da mu se bliži sudnji čas, rekao je učenicima da mu iskopaju raku u obliku krsta, a potom je živ sišao u svoj grob. Kada su njegovi prijatelji to čuli, otvorili su grob, ali nisu našli telo svetitelja.

Jovana Bogoslova Crkva proslavlja dva puta u godini, 9. oktobra po novom kalendaru, na dan njegovog upokojenja, i na današnji dan kada se iz njegovog groba širi čudesni, a veruje se i lekoviti prah, koji vernici uzimaju za isceljivanje muka i raznih bolesti.

(RTS)


Ostavite komentar