„Dan roze majica“ – svako drugo dete u školi žrtva nasilja

„Od kolevke pa do groba najlepše je đačko doba“ – izreka je za koju će mnogi reći da je istinita. Ipak, sve je više onih koji ne doživljavaju taj period tako. Prema podacima Unicefa svako drugo dete je baš tokom školskih dana postalo žrtva nekog oblika nasilja.

Njegov najgori oblik video se u maju kada je trinaestogodišnjak ubio devetoro vršnjaka i čuvara škole „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru.

Pitanja bez odgovora 

Gotovo deset meseci kasnije ispred te škole istovremeno protest i obeležavanje dana vršnjačkog nasilja.

„Đaci su izašli na javni čas kao deo protesta zbog onoga što se događalo prošle nedelje kad je otkriven nož kod jednog đaka, a to se dogodilo po drugi put u poslednjih mesec dana. Mislim da su roditelji nezadovoljni. jer nisu dobili pisano obećanje da će učenik koji je doneo nož zaista pohađati online nastavu i osećaju se uznemireno“, ukazuje Veran Matić, predsednik fonda „B92“.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović u saopštenju navodi da još uvek nema informacije o tome.

„Oni subjekti koji se bave procedurama vezanim za istragu oko toga kako se našao nož u rancu osmaka rade svoj posao. Kad se utvrdi istina javnost će biti obaveštena. Ne možemo ništa kriti kada nam se ovako ozbiljne stvari dešavaju“, ističe Đukić Dejanovićeva.

Svi treba da su na istoj strani

Dok se čeka epilog, upućeni ponavljaju – i u ovom i svim drugim slučajevima roditelji, deca, prosvetni radnici, predstavnici institucija – svi treba da su na istoj strani.

„Roditelji prvo treba sebe da preslišaju koliko se posvećuju detetu. Ne samo vremenski da li sede sa njim istovremeno u prostoru, a dete radi šta hoće, nego koliko se istinski posvećuju. Dakle, živa reč, primeri, razumevanje“, naglašava Mirjana Tomović, neuropsihijatar i član udruženja „Dar“.

Zorica Jović iz Lokalnog tima za prevenciju i borbu protiv vršnjačkog nasilja poručuje da je bitno da se svi borimo protiv vršnjačkog nasilja.

„Da svi preventivno delujemo na najmlađe, a oni da međusobno šire informaciju, da je najbitnije druženje, podrška, ljubav, razumevanje i poštovanje“, apeluje Jovićeva.

Žrtve i svedoci vršnjačkog nasilja mogu da se obrate za pomoć na telefon Nacionalne dečije linije – 116111, a od prošle godine vršnjačko nasilje može se prijaviti i elektronski preko platformi cuvamte.gov.rs

(RTS)