Dan Novog Sada – Februarska nagrada Borislavi Perić Ranković, novorođenim bebama po 300.000 dinara

Potpisom i pečatom u svečanoj povelji tadašnje carice Marije Terezije, Novi Sad je dobio današnje ime, status Grada i grb. Novac su skupili građani, a slobodu su platili 80.000 tadašnjih forinti.

„To je u suštini značilo da svi punopravni stanovnici na teritoriji Grada uživaju privilegiju plemstva. To je značilo bolji položaj u sudstvu, lakše napredovanje u administraciji i oslobođenje od brojnih poreza, ali i veliku samoupravu grada. To je dovelo do ogromne akumulacije bogatstva, zbog čega je Novi Sad brzo postao poznat kao srpska Atina, središte srpske političke i kulturne misli“, kaže Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva Novog Sada.

Simbol grada golubica, u rukama je proslavljene stonoteniserke za dostignuća u paraolimpijskom sportu i promociju zdravog života i međuljudske tolerancije.

„Možda mali znak pažnje, ali u stvari za mene mnogo veliki od Grada Novog Sada, koji je mene primio u svoja nedra, prihvatio me i omogućio mi da postignem velike rezultate“, navodi Borislava Perić Ranković, dobitnica Februarske nagrade.

Poklon bebama

Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada ističe da od Borislave Perić Ranković možemo samo da učimo.

„Dubok naklon ženi koja je stonoteniserka i paraolimpijka. Osvojila je brojne svetske, evropske i olimpijske medalje. Od nje možemo samo da učimo“, poručio je Đurić.

Rođendan je proslavljen i u Gradskoj kući gde je održan prijem delegacija gradova pobratima. Prva Novosađanka rođena kada i njen grad je Danica Bogdanović, a poklon od 300.000 dinara, dobiće sve bebe rođene danas u Betaniji.

(RTS)


Ostavite komentar