Dan naučnica – nezamenljiva uloga žena u unapređenju nauke, potrebni jednaki uslovi

Maja Gojković, povodom Međunarodnog dana žena i devojaka u nauci, istakla je da je ovo  dan koji ne samo da priznaje neverovatan doprinos žena u oblasti nauke, već služi i kao inspiracija za nove generacije mladih devojaka koje teže da razbiju barijere i predrasude u domenu nauke.

„Važno je da učinimo sve da omogućimo jednake uslove i za žene u nauci, kao i da doprinesemo da budu vidljive i dobiju priznanja koja zaslužuju“, poručila je Gojković.

Gojković je ukazala da danas slavimo i  ostignuća žena širom sveta i odajemo počast izuzetnim doprinosima naših naučniica koje su ostavile neizbrisiv trag u nauci i akademskoj zajednici.

„Važno je da ponovo potvrdimo našu posvećenost kreiranju društva u kome devojčice i žene u Srbiji mogu da ostvare svoje snove u nauci bez predrasuda. Neophodno je da negujemo njihove talente i pružimo im resurse i podršku koji su im potrebni da napreduju u nauci“, naglasila je Gojković.

„Žene da ne odustaju od ciljeva“

Gojković je istakla da će Srbija nastaviti da investira u obrazovne programe, mentorske inicijative i mogućnosti za razvoj karijere koji podstiču radoznalost, neguju talenat i promovišu različitost u nauci, saopštilo je Koordinaciono telo Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost. 

„Nauka je univerzalni jezik koji nema granica i ne poznaje pol. Želim kroz ovaj dan da istaknemo važnost podrške i podsticanja devojčica da se upuste u svet nauke i tehnologije. Moja poruka devojkama i mladim ženama je da ne odustaju od svojih ciljeva i da ih ne obeshrabre stereotipne poruke o postojanju muških i ženskih zanimanja“, poručila je ministarka.

(RTS)


Ostavite komentar