Ciljano petodnevno merenje kvaliteta vazduha i zagađenja u Mladenovcu – protiv pravnog lica pokrenut upravni postupak

Nadležne službe u Mladenovcu su u oktobru intervenisale sedam puta zbog spaljivanja kablova, biljnih useva i smeća, a u narednim danima pojačaće mere kako bi sprečili dalje zagađenje životne sredine.

Prema podacima Beoeka, vazduh u Mladenovcu je u prethodnih 30 dana bio lošijeg kvaliteta i često zagađen, ali ne svaki dan. 

Ivana Vilotijević je gostujući u Beogradskoj hronici navela da su Mladenovčani svakodnevno obaveštavali o tome da postoji neki izvor zagađenja.

„Mi smo sve te podatke usmeravali ka sekretarijatu za inspekcijske poslove. Kada smo kontaktirali Sekretarijat za inspekcijske poslove dobili smo informaciju da oni znaju koje je to pravno lice koje se nalazi na datoj lokaciji i da je protiv tog pravnog lica pokrenut upravni postupak. Isto tako da je inspektor za zaštitu životne sredine naložio određene mere koje podrazumevaju barem koliko smo mi informisani da se izvrši analiza emisije gasova sa date lokacije kao i kontrola otpadnih voda“, navela je Vilotijevićeva.

Nakon prijava građana su, kaže ona, zajedno sa Gradskim zavodom za javno zdravlje pokrenuli proceduru ciljanog merenja 24 časa punih pet dana.

„Mi smo pokrenuli proceduru zajedno sa Gradskim zavodom za javno zdravlje i uradiće se jedno ciljano merenje koje je drugačije od ovog standardnog monitoringa koji je 24 časa. Znači ciljano merenje ima više razloga zašto nećemo reći na kojoj će se lokaciji nalaziti, isto tako nećemo reći ni kada će biti postavljeno to ciljano merenje, ali ono što je kako za vas, tako i za sugrađane u Mladenovcu veoma bitno, to je da je to ciljano merenje 24 časa punih pet dana“, ukazuje gošća Beogradske hronike.

Ističe da će nakon merenja, podaci o količini zagađenja biti dostupni u izveštaju o kvalitetu vazduha za dati mesec.

„Niko ne može da kaže da su svi oni tamo da lažu. Prvo merna stanica na teritoriji samog Mladenovca pokazuje povećano zagađenje, a isto tako, kada budemo dobili te podatke, mi ćemo, kao Sekretarijat, te podatke dostaviti i stranci i Sekretarijatu za inspekcijske poslove, a sa druge strane ti podaci će biti i u sastavnom izveštaju samog kvaliteta vazduha za dati mesec. Tako da mi nikada nismo krili nikakve rezultate i stojimo iza toga“, ističe Vilotijevićeva.

Izazovi u vezi zagađenja i saobraćaja u Beogradu

S dolaskom zime i grejne sezone kreću problemi zbog povećanja nivoa zagađenosti vazduha. Gotovo da se zagađenje opaža svim čulima. Drva su jedan od najeftinijih ogreva,ali i jedan od najvećih zagađivača. Pokrenulo se sa planom da se zameni ta vrsta kotlova u Beogradu.

„Što se nas tiče, mi kao Sekretarijat, smo pokrenuli još 2012. tu proceduru da na javnim ustanovama, ono što je moguće, ukoliko postoji adekvatna i projektna dokumentacija i imovinski status, znači javnih ustanova grada Beograda, da se menja kotlarnica. Do sada je veliki broj zamenjen – to su bile škole, vrtići, nekada i sportski centar“, kaže gošća Beogradske hronike.

Ukazuje da sam popis individualnih ložišta još uvek nije gotov. 

Na pitanje ko je najveći izvor zagađenja u Beogradu odgovara da je na godišnjem nivou to saobraćaj.

„Mi moramo da kažemo da postoji kumulativno zagađenje koje traje tokom čitave godine, to je saobraćaj. Što se tiče samog zagađenja vazduha od saobraćaja, mogu da kažem da je jedna od preporuka da se smanji saobraćaj u kanonskim ulicama, znači onim uskim ulicama“, kaže gošća Beogradske hronike.

Uprkos subilaznici koje su otvorene krajem juna ove godine, putnički saobraćaj nije izmešten iz centralne gradske zone. Ogroman broj autobusa i dalje dolazi na ono što zovemo glavna autobuska stanica, a nije. Na pitanje – hoće li to njima povećati zagađenje na Novom Beogradu odgovara:

„Urbanistički su se stvari mnogo promenile, ali ne mogu da budem sigurna sto posto kada ovo sad izgovorim, ali mislim da se neće osetiti toliko zagađenja na tom delu sa samim prelaskom na Novi Beograd, jer on kao takav ima svoju širinu i neće imati prisustvo dodatne akumulacije na malom prostoru“.

Celo gostovanje Ivane Vilotijević u Beogradskoj hronici pogledajte u video-snimku na početku teksta. 

(RTS)


Ostavite komentar