Čestitke povodom Svetskog dana Roma, kako do boljih uslova života

Gojkovićeva je uputila čestitke svim Romkinjama i Romima u našoj zemlji povodom Svetskog dana Roma.

„Praznik koji promoviše romski jezik, kulturu i tradiciju, ujedno podseća da je romsko nasleđe važan deo našeg kulturnog identiteta. Pripadnici romske nacionalnosti oduvek su davali autentičan doprinos razvoju kulture i čitavog društva“, navela je Gojkovićeva.

Prema njenim rečima, zato je veoma važno da se i danas, kao i svakog drugog dana trudimo kako bismo zajedno iskorenili sve predrasude i suzbili svaki vid diskriminacije pripadnika romske zajednice u Republici Srbiji.

„Država će nastaviti posvećeno da radi na stvaranju uslova za što veću integraciju Roma u zdravstveni, obrazovni i kulturni život i njihovu potpunu ravnopravnost u svim društvenim oblastima. Posebnu pažnju posvetićemo osnaživanju romskih devojčica i žena u cilju obezbeđivanja jednakih mogućnosti za njihovo usavršavanje i zapošljavanje“, kaže ministarka.

„Unapređenjem pravnog okvira i osnivanjem Nacionalne koalicije za okončanje dečijih brakova već smo ostvarili veliki pomak ka tom cilju, ali naš posao nije završen sve dok svaki pripadnik romske zajednice ne bude ravnopravni pripadnik društva. Čestitam još jednom Svetski dan Roma, uz želju da zajedno nastavimo da gradimo društvo bez podela“, navodi se u čestitki.

Pašalić: Romima olakšati svakodnevni život

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da tolerancija i podrška, pre svega lokalne zajednice a zatim i celog društva, predstavljaju glavni uslov za afirmaciju, integraciju i poboljšanje položaja Roma u Republici Srbiji.

„Već 50 godina u svetu se obeležava 8. april i ukazuje na potrebu poboljšanja položaja Roma. Takođe, već 50 godina najveći problemi Roma širom planete su isti – siromaštvo i diskriminacija. Svakodnevni život Roma nije bitno izmenjen u ovih pola veka, posebno po pitanju integracije i interakcije sa drugim društvenim grupama“, naveo je Pašalić povodom Svetskog dana Roma.

U saopštenju Zaštitnika građana navodi se da je Pašalić istakao da je podrška lokalne zajednice, ali i celog društva osnova za bolju integraciju i poboljšanje položaja romske nacionalne manjine kako bi se za početak umanjili a kasnije i otklonili brojni rizici sa kojima se svakodnevno susreću – nezaposlenost, siromaštvo, život u neformalnim naseljima, visok rizik od nasilja u porodici i partnerskim odnosima.

„Za rešavanje ovih problema i poboljšanje društvene integracije neophodna je celovita društvena podrška“, rekao je Pašalić.

Dodao je da je u Srbiji načinjen veliki napredak po pitanju ostvarivanja prava Roma ali da i dalje postoji niz problema.

„Država je preduzela niz mera u oblasti obrazovanja, zdravstva i dobijanja ličnih dokumenata, ali svakodnevni život Roma nije u velikoj meri poboljšan. Školovanje treba da im bude pristupačnije kao i redovna zdravstvena zaštita, a lakše zapošljavanje i podsticaji za samozapošljavanje osnov za smanjenje siromaštva“, naveo je Pašalić.

(RTS)