Centar za socijalni rad vraća decu Ani Mihaljici

Nakon što je od strane stručnih radnika ustanovljeno da je majka obezbedila adekvatne stambene uslove, koji garantuju bezbednost i osnovnu negu dece, doneta je odluka da majka preuzme neposrednu brigu o deci uz određivanje mere korektivnog nadzora nad vršenjem roditeljskog prava u trajanju od tri meseca, navodi se u saopštenju.

Iz Centra za socijalni rad dodaju i da će pratiti porodicu prema Planu realizacije mere korektivnog nadzora i da će o rezultatima, izvestiti sud pred kojim je pokrenut postupak lišenja roditeljskog prava majke Ane Mihaljice.

Podsetimo, troje dece od tri, šest i 10 godina smešteno je u Sigurnu dečiju kuću od polovine novembra prošle godine, zbog, kako navode u Centru za socijalni rad, zanemarivanja i potencijalnog nasilja u porodici.

Organizovano je nekoliko protesta ispred Centra za socijalni rad i Suda, a na jednom od njih okupljeni su provalili kapiju Centra za socijalni rad.

Centar za socijalni rad saopštava da je na protestima, i na društvenim mrežama, advokad majke Milan Bosika u više navrata iznosio poluinformacije i neistine o postupcima koji se vode, dovodeći u zabludu javnost, kao i da je unoseo paniku u javnosti izjavljujući da država Srbija „prodaje“ decu u inostranstvo.

„Milan Bosika, kao advokat, nosi posebnu profesionalnu odgovornost, jer dovodi u zabludu javnost u pogledu jasnih ustavnih i zakosnkih ovlašćenja koja država ima u pogledu zaštite dece od zanemarivanja. Svojim delovanjem putem društvenih mreža, advokat Milan Bosika ozbiljno ugrožava bezbednost stručnih radnika, koji su učestvovali u vođenju postupka privremene starateljske zaštite mlt. dece, iznoseći informacije o porodičnim prilikama zaposlenih“, navodi se u saopštenju.

Dodaju da je protiv njega podneta disciplinska prijava advokatskoj komori zbog kršenja Kodeksa etike advokata, jer je iznosio osetljive podatke o stranci i maloletnoj deci, kao i krivične prijave za izvršenje krivičnog dela izazivanje panike i nereda, ugrožavanje bezbednosti, uvrede, te onemogućavanje službenog lica u obavljanju službene dužnosti.

Zbog izveštavanja sa skupova podrške Ani Mihaljici napadnuto je nekoliko novinara, a neki su dobijali i pretnje smrću.

(RTS)


Ostavite komentar