„Carina na klik“ – koje pogodnosti očekuju građane i privredu

Za privrednike je „carina na klik“ dobra vest, jer najavljuje manje čekanja na granici i manje papirologije.

„Neće biti zadržavanja koje se sada sprovodi i automatizacijom izvoznog carinjenja neće se čekati, ne samo na granici nego se neće čekati ni u polaznoj carinskoj ispostavi, što znači da će otprema i doprema robe, odnosno kompletna logistička linija, biti mnogo brža nego što je sada, što će dati brojne benefite, kako nama u logistici, tako i privredi i proizvodnji“, kaže direktor carinskog sektora „Milšped“ Branko Todorović.

Nikola Gavrilović iz Kompanija „Zlatiborac“ ističe da su veoma zainteresovani da se protok roba i izvozno-uvozne operacije obavljaju što brže, što efikasnije i uz što manje zadržavanja, s obzirom da njihov proizvodni portfolio uglavnom obuhvata tradicionalno sušene proizvode od mesa, koji po definiciji spadaju u osetljivu robu.

Projekat e-Carina pokrenut je u maju, a Evropska unija pomaže sa devet miliona evra.

„Nadamo se da će doprineti poboljšanju trgovine između Srbije i EU, ali pre svega olakšati poslovanje privatnog sektora. Doprineće i usklađivanju Srbije u Poglavlju 29“, napominje predstavnik Delegacije Evropske Unije Martin Klauke.

Evropska komisija pozitivno ocenila nivo pripremljenosti Srbije

Nataša Mirković iz Uprave carine Srbije kaže da kada kamion dođe na carinu podnosi se tranzitni dokument koji se samo očitava.

„Taj kamion se onda prosleđuje do unutrašnje ispostave na carinjenje. U slučaju da postoje pojednostavljenja i carinski status AEO, taj kamiion ne mora ni da dođe na carinsku ispostavu, već ide direktno u svoje prostore“, objašnjava Mirkovićeva.

Evropska komisija u svom godišnjem izveštaju za 2023. pozitivno je ocenila nivo pripremljenosti Srbije u oblasti carinske unije i navela da je nacionalno zakonodavstvo u velikoj meri usklađeno sa pravima EU.

(RTS)


Ostavite komentar