Burdžu iz turskog javnog servisa: Učićemo mlade kako da uz veštačku inteligenciju kreiraju sadržaje

Selin Burdžu za Radio Beograd 1 izjavio je da projektom žele da probude radoznalost kod mladih u vezi sa novim načinima kreiranja medijskih sadržaja.

„Želimo da, u tom smislu, realizujemo video-lekcije kojim će učiti kako da naprave sadržaje na nov način, putem veštačke inteligencije. Javnim servisima potrebni su ljudski resursi, mlađe generacije koje su znatiželjne, aktivnije i obiluju znanjem. Kroz ovaj projekat mladi uče nove tehnologije i na taj način implementiraju svoje ideje“, istakao je Burdžu.

Obuke mladih

U okviru programa, mladi će proći obuke za trenere u Srbiji, Mađarskoj i na Malti u oblastima dizajniranja virtuelnog studija, proizvodnje digitalnih sadržaja ili primene veštačke inteligencije i inovacija u radiodifuziji.

„Za medijske kuće ovo je veoma važno jer se susrećemo sa nedostatkom mladih koji su voljni da na nov način pristupe medijima – televiziji, radiju o kojima i dalje razmišljaju na tradicionalan način. Mi, kao TRT, i naši partneri na projektu želimo da se prilagodimo inovacijama, novim tehnologijama“, naveo je Burdžu.

Ističe da TRT već digitalizuje sadržaje za internet platforme.

„Pre godinu dana smo, na primer, otvorili platformu pod nazivom Tabi na kojoj emitujemo Netfliks i Dizni plus, što je u ovom trenutku besplatno. U pitanju su originalni sadržaji kojim želimo da privučemo pažnju mlađe publike. Kao javni servis, trudimo se da za decu uradimo najbolje što možemo. Na dečijim kanalima emitujemo bezbedne sadržaje bez reklama“, kaže Burdžu.

„Veštačka inteligencija olakšava posao“

Prema njegovim rečima, na sastanku u Budimpešti od Mađarske nacionalne televizije su saznali da su kreirali voditelje putem veštačke inteligencije, a i TRT ima projekat te vrste.

„Uveliko nam veštačka inteligencija pomaže da transformišemo sadržaje koje želimo – da ih prevedemo na četiri, pet drugih jezika u okviru Tabi platforme, što nam štedi vreme i olakšava posao“, ističe Burdžu.

Nakon završene obuke, treneri će stečeno znanje i iskustvo prenositi mladima i profesionalcima iz oblasti medija u matičnim zemljama čime se kroz projekat „Digivizija – digitalni mediji i aplikacije za mlade“ Erazmus plusa podižu kapaciteti institucija u primeni savremenih digitalnih tehnologija.

(RTS)