Brkić: I deca i roditelji pozitivno reaguju na školske policajce, ali jedno pitanje nas je zateklo

Brkić kaže da su Beograd kao i svi drugi gradovi u Srbiji bezbedni.

U proteklih šest meseci stopa kriminala u Beogradu je 20 odsto manja, za isti procenat smanjen je broj krivičnih dela na javnim mestima, 34 odsto protiv polnih sloboda, imovinski delikti za 28 odsto, 300 kilograma droga sklonjeno je ulica, navodi Brkić.

Naglašava da policija reaguje na svaku prijavu. U 26 policijskih uprava za 24 sata bilo je 56 događaja u vezi sa tragedijama u ‘Ribnikaru’ i selima kod Mladenovca gde su se deca i odrasli poistovećivali sa ovim događajima, deca koja su praavila određena spiskove ili crtala sheme, na Vajber grupama objavljavala da će učiniti neko zlo, kaže Brkić.

Državni sekretar pozvao je decu i odrasle da to ne čine. „Koliko god nekima to izledalo bezazelno ili šaljivo ili da će na taj način skrenuti pažnju na sebe ili biti interesantni, to će samo dovesti do neprilika i sebe i svoje roditelje, a to nikome nije potrebno“, poručuje Brkić.

Navodi da ima i lažnih i potvrđenih prijava. Ukoliko se radi ugrožavanju sigurnosti ili izazivanju panike i nereda, u najkraćem roku najbliže patrole policije izlaze na teren. Pokušavaju da utvrde ko su počnioci i prmenjuju zakonske mere, dodaje Brkić.

Prema njegovim rečima, pojačanim prisustvom na ulicama cilj je da se policija učini vidljivijom ne samo kod škola već i na javim mestima. „Samo partnerskim odnosom sa građanama može se izaći iz kolektivnog stanja šoka“.

Kako je naveo, primenom hitnih mera, od ponedeljka u svima školama angažovano je 3.500 policajca, a u narednih šest meseci MUP će primiti novih 1.200 policajaca.

„Radiće se sukcesivno i sistematski da se u narednih godiinu dana svaka škola dobije policajca koji će biti tu tokom trajanja nastave“, isitče Brkić.

Brkić napominje da i deca i roditelji pozitivno reguju na pojačano prisustvo policajaca.

„Pored dečje znatiženje i pitanja ‘kako se postaje ili da li je teško biti policajac, deca pitaju i zašto je Kosta ubio svoje drugove’. Policajci su zatečeni tim pitanjem, a primetno je da su deca mnogo tiša nego obično“, naglašava Brkić.

 Dodaje da je obaveza svih da se deci vrati osmeh na lice. Uveravam javnost da može da se oseća bezbedno, iz stanja šoka ćemo izaći na tome moramo svi da radimo, zaključuje Brkić.

(RTS)


Ostavite komentar