Bolji uslovi lekarima, kvalitetnija usluga pacijentima – Hitna pomoć dobija novo ruho

Donacijom Evropske unije od oko 10 miliona evra i kreditom EBRD-a od pet miliona, kompleks Hitne pomoći u Beogradu, nakon rekonstrukcije biće proširen, modernizovan, energetski efikasan, a iznad svega biće poboljšani uslovi za rad i pružanje pomoći pacijentima, najavljuje Šapić.

„Izuzetno je važna investicija. Nažalost, prošli smoobjekat i priznajem da me je bilo sramota u kojim uslovima ljudi rade, kol-centar i druge prostorije. Nadam se da će, ako Bog da, za mesec dana formalno da počnu radovi, te da će sve u roku biti završeno, kao i da ćemo za jednu do dve godine imati novi uslovan objekat, kakav Beograd zaslužuje“, kaže Šapić.

Uz najavu novih projekata EBRD-a u oblasti energetske efikasnosti, Mateo Kolanđeli iz te banke ukazuje i na važnost Hitne pomoći za sve Beograđane.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre ističe značaj institucije koja brine o hitnoj medicinskoj pomoći za više od 1,6 miliona stanovnika prestonice.

„Centar za urgentnu medicinu nije obnavljan od 1957. godine. Više je nego očigledno da mora da bude modernizovan, te da ima bolji objekat i uslove za radnike da bi mogli da obavljaju svoj i te kako važan posao. Paralelno sa tim, radićemo na podizanju energetske efikasnosti“ istakao je Žiofre.

Bolji uslovi i kvalitetnija usluga

Cilj rekonstrukcije, kaže resorna ministarka, osim boljih uslova za rad, jeste da se izgradi centar za obuku lekara i moderni kol-centar za bržu i kvalitetniju uslugu.

„Omogućiće da moje kolege, medicinske sestre, tehničari, svi koji održavaju automobile – jer bez ispravnih nema ni Hitne pomoći, dobiju normalne uslove u kojima će moći da rade. Postojeći uslovi nisu normalni. Sa druge strane, povećaće se značajno mogućnost za prijem poziva – umesto sadašnjih nekolicine, biće ih preko 30, što će omogućiti i bolji odgovor svih lekara“, kaže Danica Grujičić, ministarka zdravlja u tehničkom mandatu.

Novi objekat Hitne pomoći prostiraće se na osam hiljada kvadratnih metara, a prema najavama biće izgrađena pasarela, koja će štititi od buke i zagađenja zdravstvene objekte u blizini.

Zavodu za urgentnu medicinu Beograd godišnje se javi više od milion pacijenata.

(RTS)