Bivše jugoslovenske republike imaće zajedničku postavku u Državnom muzeju Aušvic-Birkenau

Sporazum o uspostavljanju zajedničke postavke u „Jugoslovenskom paviljonu“ u Državnom muzeju Aušvic-Birkenau potpisan je u prisustvu direktorke Uneska Odri Azule, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Ministarka Gojković je tom prilikom istakla da je potpisivanje Sporazuma prvi korak koji je pažljivo pripreman od velikog simboličkog i praktičnog značaja za čitav region i ukazala da je u pitanju sećanje na žrtve najvećeg monstruoznog stradanja u novijoj ljudskoj istoriji.

„To je prepoznati prioritet Republike Srbije na nacionalnom planu, kroz rad memorijala i organizovanje manifestacija, i na međunarodnom planu, u organizacijama kao što je IHRA. Posvećenost Srbije se temelji na dubokom poštovanju žrtava, saučešću i sopstvenom iskustvu stradanja. Ponosni smo na svoju tradiciju borbe protiv fašizma i antisemitizma, koju vodimo do danas“, rekla je Gojkovićeva.

Gojkovićeva je istakla da joj je veliko zadovoljstvo što je zajednički trud u prethodne dve godine krunisan potpisivanjem Sporazuma u okviru obeležavanja Međunarodnog Dana sećanja na Holokaust.

„Iskreno zahvaljujem Unesku na koordinaciji ovog značajnog procesa i podršci u razvoju kreativnog pristupa kulturi sećanja“, rekla je Gojković i dodala da o tome najbolje svedoči spremnost generalne direktorke Azule da bude depozitar ovog važnog sporazuma, te zahvalila Libeskind studiju i Herman fondaciji na umetničkoj viziji nove izložbe.

Prvi korak ka postavljanju nove izložbe

Jugoslovenska izložba, postavljena 1963. godine u Bloku 17 Državnog muzeja Aušvic-Birkenau u Poljskoj, skinuta je 2009. godine, sa idejom postavljanja nove izložbe po savremenim standardima, ali do danas nije vraćena.

Ovim sporazumom posle dugog vremena čini se prvi korak ka postavljanju nove izložbe, čime se neguje kultura sećanja na žrtve, što je prioritet Republike Srbije.

Sporazum koji su danas potpisali predstavnici Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Crne Gore, Republike Severne Makedonije i Republike Slovenije, uz koordinaciju Uneska, predviđa zajedničko finansiranje renoviranja i konzervacije prvog sprata Bloka 17 i zajedničkih prostorija i struktura koje nekadašnje jugoslovenske republike dele sa Austrijom.

Sporazumom se predviđa i zajedničko finansiranje troškova implementacije zajedničke stalne postavke na mestu sećanja na žrtve sa teritorije bivše Jugoslavije u koncentracionom logoru i logoru za istrebljenje Aušvic-Birkenau.

Ovom prilikom umetničku viziju buduće postavke predstavili su Daniel Libeskind i Henri Lustiger Taler iz Libeskind Studija, uz podršku Herman fondacije.

(RTS)


Ostavite komentar