Bitka na Paštriku simbol herojstva i patritoizma

Ordeni na grudima, ponos u srcu. Bojan Petković jedan je od tri hiljade boraca iz Leskovca i okoline koji su u 549. motorizovanoj brigadi pod komandom legendarnog generala Božidara Delića učestvovali u prvim borbenim redovima u bici na Paštriku. Uspomene i danas žive na pravu epopeju koja ne sme da se zaboravi.

„Ponosno smo zaslužili i za svoju zemlju smo zaslužili i uvek ćemo ako treba“, kaže učesnik bitke na Paštriku Bojan Petković.

Pre 24 godine 26. maja počela je jedna od najznačajnijh bitaka tokom agresije Nato pakta. Pod tepih bombama i neprestanim pešadijskim napadima višestruko nadmoćnijeg agresora junaci sa Paštrika nisu se povukli ni za pedalj sa granične linije prema Albaniji.

„Bilo je žestoko ali imali smo cilj da odbranimo svoju državu Srbiju u čemu smo i uspeli“, ističe učesnik bitke Dejan Stojanović.

„Samo imam jednu poruku da čuvamo našu Srbiju“, kaže saborac Radoslav Radenković

Boračka udruženja i veterani rata prvi put su polaganjem venaca i prigodnim programom obeležili početak bitke. Namera im je da se od ove godine 26. maj obeležava u Srbiji kao Dan Paštrika.

„Imamo 32 žrtve iz Leskovca i okoline Jablaničkog okruga to treba da nastavimo to treba grad da preuzme to treba zajedno sa 549. brigadom da nastavimo sa udruženjem Besmrtni puk da proslavljamo“, navodi organizator manifestacije Saša Stevčić.

Dan Paštrika treba da postane simbol herojstva i patritoizma pre svega zbog generacija koje dolaze.

(RTS)