Bira se inženjerka godine – uzor devojčicama za izbor budućeg zanimanja

U saradnji sa Privrednom komorom Srbije i uz podršku kompanija, drugu godinu zaredom organizuje se izbor za inženjerku godine u Srbiji.

“Slogan naše inicijative je od nevidljivosti do inspiracije i naša ideja je da mladim devojkama i ženama u Srbiji danas ponudimo uzore u inženjerstvu”, kaže Katarina Arambašić Pivić iz Inicijative “Inženjerka godine“.

Osim priznanja, želite da inspirišete mlade žene za studije u oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike kao za buduću karijeru u tim oblastima?

– Naš cilj je da podstaknemo, motivišemo i inspirišemo mlade žene, pre svega devojčice u srednjim školama, da se upuste u inženjersku karijeru, prvo kroz studije, a zatim i kroz zapošljavanje.

Srpska istorija je bogata primerima uspešnih naučnica i inženjerki. Setimo se samo jedne Mileve Marić, setimo se dr Drage Ljočić, prve srpske lekarke, ili, na primer, Nišlijke Jovanke Brončić, koja je prva žena koja je diplomirala inženjerstvo na nemačkom univerzitetu.

Želja nam je da kroz saradnju sa školama, sa fakultetima, ali i sa privrednim sektorom predstavimo nove uzore u inženjerstvu Srbije danas i da mlade zainteresujemo za ovu profesiju. Da pokažemo da je ona profesija i sadašnjosti i budućnosti i jedno vrlo kreativno zanimanje.

Koje su tačne propizicije za konkursa, do kada traju prijave i šta buduća inženjerka godine može da očekuje od pobede?

– Konkurs je otvoren do 7. aprila, prijave se šalju onlajn, na veb sajtu inzenjerka-godine.rs i pozivamo sve kompanije, organizacije, obrazovne ustanove da prijave svoje inženjerke. U maju ćemo znati imena 10 finalistkinja, a inženjerka godine za 2024. biće poznata u junu ove godine.

Nagrada je nematerijalna, ona podrazumeva promociju inženjerstva, naših inženjerki i kompanija u kojima one rade, ali ono što je najvažnije, te inženjerke će biti novi uzori mladim ženama u Srbiji.

(RTS)


Ostavite komentar