Beograd obeležava Dan oslobođenja – na čelu memorijalnog defilea Počasni vod pitomaca

Na čelu defilea bio je Počasni vod pitomaca Vojne akademije Ministarstva odbrane i oni su nosili replike zastava brigada koje su učestvovale u oslobođenju Beograda.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević rekao je da se Dani slobode obeležavaju bez pravljenja ideoloških razlika između Prvog i Drugog svetskog rata.

„Mi smo zahvalni ljudima koji su dali svoje živote da bismo mi danas mogli da živimo u slobodnom Beogradu. Želimo da se sećamo svojih heroja, da učimo iz sopstvene prošlosti i ne želimo da zaboravimo sopstvenu istoriju. Upravo zbog toga mi slavimo od 20. oktobra do 1. novembra Dane slobode, kako smo ih nazvali“, naveo je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, tokom Dana slobode biće održan niz manifestacija. Najavljeni su i Dani saveznika, gde će svakom od srpskih saveznika iz svetskih ratova biti posvećen po jedan dan.

„U tih 10 dana imate različite vrste manifestacija, pre svega edukativnog karaktera. One treba da posluže budućim generacijama da shvate našu ulogu i značaj u svetskoj istoriji – muku koju su Srbija i Beograd prošli u Prvom i Drugom svetskom ratu i koliko je bilo teško izboriti se za sopstvenu slobodu. Tek kada saznamo koliko je teško bilo boriti se 20. oktobra i 1. novembra, više ćemo ceniti vreme u kome živimo i bolje ćemo čuvati slobodu i mir koji danas imamo“, istakao je Nikodijević.

Zoran Mladenović iz Beograda rekao je da je ponosan što prisustvuje ovakvoj manifestaciji. U rukama je držao zastave Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Sovjetskog Saveza.

„Beograd su oslobađali i Ukrajinci i Rusi i sve druge nacionalnosti u SSSR. To su isto činili i Jugosloveni pod ovom drugom zastavom – Hrvati, Slovenci, Crnogorci, Makedonci. To ove zastave pokazuju“, rekao je Mladenović.

Na Trgu Republike održan je scensko–muzički performans pod nazivom „Beograd je slobodan“. Nastupali su Mali zabavni orkestar „Stanislav Binički“ i Dečiji hor RTS-a, dok su u dramskom delu programa odlomke iz dela Branka Ćopića čitali glumci Lidija Vukićević, Rade Ćosić i Milan Bosiljčić.

Selaković: Obeležavajući Dan oslobođenja, Srbija potvrđuje da je na pravoj strani

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković je povodom obeležavanja 79. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, rekao da Srbija kroz obeležavanje ovog dana potvrđuje svoju istorijsku opredeljenost da bude na pravoj strani koja se bori protiv nepravde.

„Mi ovim potvrđujemo istorijsku opredeljenost srpskog naroda za antifašizam i antinacizam, jer su upravo ta dva zla, nacizam i fašizam, u toku 20. veka našem narodu, kao i mnogim drugim narodima Evrope i sveta, naneli do tada neviđena zla“, izjavio je Selaković.

Prema njegovim rečima, potrebno je setiti se onoga što je bilo obeležije stradanja srpskog, jevrejskog i romskog naroda, kompleksa koncentracionih logora Jasenovac u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

„Setiti se stotina hiljada žrtava koje je ta fabrika smrti odnela i shvatiti koliko je to zlo bilo veliko i koliko je ovaj današnji dan važan kao jedan od ključnih međaša u istoriji“, ukazao je Selaković.

Selaković je dodao da se na današnji dan sećamo boraca Narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije koji su oslobodili Beograd nakon četiri godine represije.

On je naveo da je Vlada Srbije danas donela odluke o formiranju upravljačkog odbora i odbora koji izvršava odluke upravljačkog odbora za izgradnju memorijalnog centra Jasenovac u Donjoj Gradini u Republici Srpskoj i u Beogradu.

„Baštineći i negujući tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, među kojima svakako jesu i oslobodilačke tradicije vezane za Drugi svetski rat, Vlada Republike Srbije, njen odbor za negovanje tradicije i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja samo čine ono što je važno za negovanje kulture sećanja“, istakao je Selaković.

Vence na Groblju osblobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu položili su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda i predstavnici ambasada Ruske Federacije, Belorusije, Azerbejdžana i Kazahstana. 

(RTS)


Ostavite komentar