Begovićeva u UN: Žene lideri se ističu u stvaranju međunarodnih partnerstava

Ministarka Begović je na panelu „Žene u nauci u usponu: liderstvo u biznisu i ekonomiji“ povodom 9. Međunarodnog dana žena i devojčica u nauci, u uvodnom delu ove GS UN govorila o vodećoj ulozi žena u nauci.

Istakla je da u „samom srcu diplomatskih odnosa leži transformaciona moć saradnje“.

„Žene lideri se ističu u stvaranju i jačanju međunarodnih partnerstava, koja se protežu izvan geopolitičkih granica kako bi podstakle veze koje doprinose globalnom napretku. Jedan od najznačajnijih efekata vodeće uloge žena u nauci je inspiracija i motivacija koje pružaju budućim generacijama“, rekla je Begovićeva.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, Begović se u obraćanju osvrnula na svoj lični razvojni put tokom koga je, kako je rekla, posle 24-godišnje karijere u nauci prešla u oblast politike i međunarodnih odnosa.

„Iako na prvi pogled izgledaju nespojive, shvatila sam da se sve svodi na viziju i strast“, rekla je ministarka. Razmišljajući o sopstvenim iskustvima, istakla je da su postojali izazovi sa kojima se u svojoj karijeri suočavala kao žena.

„Priznajem da su postojali izazovi sa kojima sam se suočavala kao žena u svojoj karijeri, međutim, nikada ih nisam smatrala nepremostivim preprekama. Odrasla u porodici gde su žene generacijama išle za svojim karijerama, i u društvu gde je rodna ravnopravnost bila izraženija, krenula sam hrabro napred sa odlučnošću i otpornošću. Pratila sam svoju strast za istraživanjem, od snova da budem arheolog do postizanja statusa molekularnog biologa, i nakon 15 godina istraživanja u laboratoriji, na kraju sam vodila jedan prestižni institut u mojoj zemlji“, rekla je Begovićeva.

Pozdravno obraćanje na panelu imao je princ Adnan El Hašemajt, a zatim su usledila uvodna obraćanja ministarke Begović i stalnog predstavnika Demokratske Republike Kongo pri Ujedinjenim nacijama Zenona Mukongoa Ngeja. Hašemajt je istakao da veoma cene činjenicu da Srbija prati nauku i tehnologiju, kao i jednakost u obrazovanju i unapređenju žena i devojaka u nauci, a da je najvažniji izazov koji su uočili širom sveta primena ovih ideja i programa.

(RTS)


Ostavite komentar