Begović: Građani mogu da budu sigurni da naši genetski podaci ostaju u zemlji i da mi upravljamo njima

Ministarka Jelena Begović rekla je da Memorandum koji je potpisan pre nekoliko dana sa kompanijom Bi-Dži-Aj je prvi korak ka onome što saradnja podrazumeva, a to je naučna saradnja, pristup podacima, s obzirom na to da oni imaju najveću bazu genetskih podataka. Takođe, kako je rekla, jedan od delova Memoranduma predstavlja i prisustvo te kompanije na Bio 4 kampusu.

“Ova kompanija je u Srbiji otvorila jedan centar za bioinformatiku. Dogovorena je i saradnja sa fakultetima Beogradskog univerziteta”, rekla je ministarka gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ministarka Begović je rekla da saradnja sa ovako velikim kompanijama, ali i istraživačkim centrima, koji diktira razvoj novih tehnologija u ovom slučaju sekvencioniranje DNK, nam omogućava da u naučnom smislu napravimo jedan veliki korak napred.

“Veoma je bitna razmena podataka jer je to osnova za razvoj novih lekova. Bez podataka više nema ni nauke, a ni medicine”, kaže ministarka.

Begovićeva je rekla da je država izgradila fantastičnu infrastrukturu za čuvanje podataka, a to je centar u Kragujevcu.

“Radimo na tome da naši genetski podaci idu u našu bazu podataka i da su oni potpuno sigurni. Građani mogu da budu potpuno sigurni da smo uradili sve da naši genetski podaci ostaju u našoj zemlji i da mi upravljamo njima”, rekla je ministarka.

Kada je reč o Bio 4 kampusu, rekla je da je početak godine predviđen za njegovu izgradnju, a da je trenutno u toku priprema dokumentacije za građevinsku dozvolu.

Ministarka je istakla da celokupni razvoj društva se bazira na saradnji nauke i ekonomije.

„Dogovorili smo da tražimo članstvo u Evropskoj laboratoriji za molekularnu biologiju i da našim naučnicima omogućimo najbolje uslove za rad“, istakla je ministarka Jelena Beogović.

(RTS)